Protestatarii din Franța și Marea Britanie au ajuns la violențe cu forțele de ordine, în principal în capitalele celor două țări, pe fondul manifestațiilor anti-rasism declanșate de moartea lui George Floyd în Statele Unite.
La Londra, peste 100 de persoane au fost arestate în urma violențelor.
Forțele de ordine au fost atacate de protestatari, printre care se aflau activiști de extremă dreapta.
Aceștia se adunaseră cu miile susținând că protejează statuile din centrul Londrei pentru a nu fi vandalizate. Separat, au avut însă loc și proteste antirasims pașnice atât în capitala țării, cât și în alte orașe.
Ciocniri între protestari și polițiști au avut loc și în Franța. La Paris, au fost folosite gaze lacrimogene pentru a-i opri pe protestari să pornească într-un marș neautorizat de autorități.
Mitingul a fost perturbat de militanţi ai grupului de extremă-dreapta Generaţia Identitară (Génération Identitaire). Prefectura Poliţiei a semnalat că au fost scandate sloganuri rasiste şi antisemite, astfel că a fost declanşată o investigaţie.
Parizienii au scandat “Dreptate pentru Adama”, un tânăr de culoare care a murit în 2016 în custodia poliției. Proteste antirasism au avut loc şi în alte oraşe din Franţa. La Bordeaux, aproximativ 500 de persoane au protestat paşnic. La mitingul antirasism din Lyon au participat circa 2.000 de persoane.
În Italia, o statuie a unui jurnalist celebru, Indro Montanelli, a fost vandalizată la Milano. Persoane, încă neidentificate, au scris “rasist, violator”.
O asociație din Italia a cerut autorităților milaneze să îndepăreteze statuia, acuzându-l pe Montanelli că a cumpărat o minoră din Etiopia, cu care s-a și căsătorit, în perioada colonială italiană din Africa.