În jur de 100.000 de persoane sunt așteptate să iasă și sâmbătă pe străzile din Hamburg împotriva G20, în ultima zi a acestui summit al marilor țări industrializate și economii emergente. Protestele au umbrit
Protestele au luat amploare aseară înainte de miezul nopții, împotriva summitului G20. Pompierii au stins 70 de incendii — unele mici, altele mari — în timp ce echipele de salvare au fost chemate de 126 de ori, în decurs de 24 de ore.
De asemenea, au existat cazuri când echipele de pompieri nu au putut interveni înainte ca polițiștii să securizeze zona. Pentru că protestatarii au incendiat mașini, magazine și au spart vitrine, poliția a intervenit în forță, cu tunuri de apă.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel, cancelarul federal a denunțat violențele “inacceptabile”.
Autoritățile germane, cu Angela Merkel în frunte, au devenit ținta criticilor după violențele care au marcat summitul G20 la Hamburg și care au afectat imaginea Germaniei pe plan internațional.
Imagini cu magazine vandalizate și mașini arse au făcut înconjorul presei străine.
265 de oameni au fost arestați de la începutul protestelor împotriva summitului G20, declanșate joi, și 213 polițiști au fost răniți.
Deocamdată, nu există informații precise cu privire la numărul de protestatari răniți în timpul violențelor.
NU EXISTĂ ACORD PRIVIND CLIMA
Între timp, echipele liderilor G20 au lucrat toată noaptea încercând să încheie acorduri privind clima, împreună cu SUA, dar s-a dovedit a fi imposibil. Au reușit totuși în linii mari să schițeze o concluzie a summitului, ce include un angajament de combatere a protecţionismului.