Protestele angajaților din instituțiile Ministerului Muncii iau amploare la Constanța. Celor de la Casa Județeană de Pensii li s-au alăturat și protestatari de la Inspectoratul Teritorial de Muncă și de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.
Protestul spontan a durat doar o oră, angajații nu au intrerupt activitate cu publicul în semn de respect față de pensionarii veniți să iși rezolve problemele la Casa Județeană de Pensii Constanța.
Protestatari sunt nemulțumiți că angajații din Ministerul Muncii sunt singurii care au fost lăsați în afara sistemului bugetar. Iar liderul sindical, Steliana Brighiu, consideră că nu este normal să își obțină drepturile prin proteste sau acțiuni în instanță: „Dorim doar egalitate, doar să fim stimulați într-un fel, să ne continuăm activitatea care este din ce în ce mai anevoioasă din cauza legislațiilor care se schimbă, care se actualizează”.
Salariile celor din Ministerul Muncii sunt aceleași din 2018. Iar la AJPIS nivelul de salarizare este mult sub grila națională. Un angajat de la Constanța are un salariu cu 2000 de lei mai mic decât al celor de la Agenția Națională, spune Mihaela Seitan: „Colegii de la centru centralizează ce facem noi, efectiv, în teritoriu. Este lege unitară, sau nu? Iar pretențiile sunt foarte mari de la noi. Nimeni nu ne întreabă cum poți să faci cu șase oameni două campanii simultan”.
Angajații din Ministerul Muncii acuză guvernanții și de discriminare în sistemul bugetar. Ei primesc salarii între 3200 și 5200, în condițiile în care, spun ei, un simplu referent la ANAF are 7200 de lei. Protestele continuă, se ia în calcul și întreruperea programului cu publicul.
Sursa colaj foto: Ghiulfer Predescu / Europa FM
Citește și: Proteste spontane la casele județene de pensii și DSP-urile din țară | VIDEO