Confidenţialitate

Proteste ale studenţilor faţă de intenţia Guvernului de a suspenda gratuitatea transportului pe calea ferată

Zeci de studenţi s-au strâns, vineri, în faţa Prefecturii Cluj, dar şi la Gara de Nord din Capitală, după ce Executivul a decis ca studenţii să aibă doar 50% reducere.

Horia Oniţă, preşedintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, spune, la Europa FM, că impactul transportului gratuit era unul unul foarte mic asupra bugetului de stat.

El se plânge şi că reprezentanţii ANOSR nu au fost consultaţi pe acest subiect:

„Din păcate este o degringoladă la nivelul Guvernului, în sensul că prim-ministrul anunță ceva, vicepremierul anunță altceva, președintele Camerei Deputaților susține, din partea PNL, altceva. Din păcate, nu a existat nicio consultare cu reprezentanții studenților, acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Prim-ministrul ne-a promis că va exista o discuție la începutul lunii februarie pe această facilitate, dar deja proiectul de bugt este construit. Prin urmare, ne simțim oarecum păcăliți de faptul că ni se spune că, în continuare, proiectul este discutat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Studenții au protestat și la Iași

Asociațiile de studenți atrag atenția și că bugetul propus pentru anul în curs alocă cea mai slabă finanțare pentru educație din ultimii 30 de ani.

Din cele 28 de miliarde de lei prevăzute pentru educație, 70% reprezintă doar cheltuieli cu salarii, situație care îi nemulțumește pe studenți.

„Ne punem întrebarea cum își va asuma Guvernul Cîțu 6% pentru educație până în 2024, în contextul în care primul an începe cu o scădere. Am fi dorit o creștere la burse, inclusiv specialiștii au recunoscut că cuantumul actual al burselor nu este corelat cu ce privește legea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FOTO: Facebook/ANOSR