Sindicatul aeroportuar „Henri Coandă” iese în stradă astăzi în fața Ministerului Finanțelor. Sindicaliștii susțin că sunt discriminați în privința salariului față de angajații altor companii de stat. Aceștia reclamă că au rămas fără indemnizații de hrană și nu primesc vouchere de vacanță.
UPDATE 11:51. Sindicaliștii, nemulțumiți de diminuarea valorii bonurilor de masă și că nu primesc vouchere de vacanță
Membrii celor patru sindicate aeroportuare protestează la sediul Ministerului Finanţelor.
Cer exceptarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti de la aplicarea anumitor măsuri cuprinse în așa numita ordonanță „trenuleț”.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți de diminuarea valorii bonurilor de masă și că nu primesc vouchere de vacanță.
Memorandumul pentru exceptarea de la aplicarea acestor măsuri a fost aprobat de Ministerul Transporturilor, dar nu a primit aviz favorabil de la Ministerul de Finanțe.
Ştefan Mladin, liderul Sindicatului Companiei Aeroporturi Bucureşti: „Ni s-au tăiat indemnizația de hrană și tichetele de vacanță”
„Suntem cei care procesăm peste 75% din traficul aerian al acestei țări. Suntem singura companie profitabilă din această țară și, pentru asta, am fost băgați la grămadă, ca să zic așa, în renumita ordonanță «trenuleț» 296, unde ni s-au tăiat multe din drepturile pe care le aveam, repsectiv indemnizația de hrană, tichetele de vacanță. Sunt și alte probleme care derivă din această ordonanță. Nu mai avem dreptul la sporuri, nu mai avem dreptul la anumite prime”, a declarat Ştefan Mladin, liderul Sindicatului Companiei Aeroporturi Bucureşti.
De săptămâna trecută, membrii sindicatului poartă banderole cu inscripţia „PROTEST’” pe toată durata programului de lucru, atât la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, cât şi la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”.
Știre inițială
Sindicaliștii îi cer ministrului de Finanțe Marcel Boloș să explice de ce angajaților Companiei Naționale Aeroporturi București li s-a tăiat indemnizația de hrană și de ce aceștia nu primesc de vouchere de vacanță. Sunt nemulțumiți că pentru a beneficia de indemnizația de hrană ar trebui să aibă salariul minim.
Ei reclamă discriminări salariale față de alte companii de stat.
Sindicatul aeroportuar „Henri Coandă” susține că după 40 de ani de muncă în aviație, cei care se pensionează nu mai pot beneficia de drepturile oferite de Contractul Colectiv de Muncă.
Printre aceștia se numără cei care deszăpezesc pistele, asigură asistența medicală a pasagerilor, personalul care asigură siguranța și securitatea aeroportuară, cei care dirijează aeronavele la sol și verifică și coordonează operațiunile de terminal.
Sursa foto: Shutterstock