Confidenţialitate

Protestatarii încep să se strângă în Piața Victoriei

ACTUALIZARE 23:10: Protestatarii se retrag. Manifestația din Piața Victoriei s-a încheiat.

ACTUALIZARE 22:30: Protestatarii au vuvuzele şi tobe. Unii flutură drapele tricolore sau ale UE. Printre noile scandări care se pot auzi în Piața Victoriei sunt și unele cu trimitere directă la ministrul justiției – “Tudorel, nu uita! / La Jilava vei pleca!”

ACTUALIZARE 22:00: La fix, protestatarii au cântat ”Deșteptă-te române”

ACTUALIZARE 21:57: Într-o declarație pentru Agerpres, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a precizat că, având în vedere că protestul este neautorizat, se vor lua “măsurile care se impun”. ”Jandarmii au căutat să limiteze ocuparea părții carosabile și le-au recomandat să rămână în mijlocul pieței, dar protestatarii au forțat cordonul de jandarmi. Nu au respectat măsura pe care noi am vrut să o luăm pentru a nu bloca circulația în zona respectivă. Nu au fost incidente, nu au fost violențe”, a declarat Georgian Enache agenției de știri.

ACTUALIZARE 21:20: Două mașini de poliție au blocat sensul de mers dinspre Piața Romană către Piața Victoriei. Potrivit Poliției Rutiere, s-a aplicat devierea traficului din toate punctele către piața Victoriei.

În fața Guvernului continuă să sosească protestatari. În continuare se scandează ”PSD, ciuma roșie”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Nu scăpați”, ”Rezistăm, nu cedăm”, “Nu vrem să fim o nație de hoți” și “Justiție, nu corupție”.

ACTUALIZARE 21:15: În Piața Victoriei s-a cântat imnul ”Deșteaptă-te române”

ACTUALIZARE 20:55:Protestatarii au blocat  bulevardul dinspre Piața Victoriei spre Piaţa Charles de Gaulle, fiind oprită circulația în fața Guvernului.  Câteva sute de persoane scandează la această oră în Piața Victoriei ”PSD, ciuma roșie”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Nu scăpați”, ”Rezistăm, nu cedăm”, “Nu vrem să fim o nație de hoți” și “Justiție, nu corupție”.

Dacă protestatarii au ocupat carosabilul în fața Guvernului, jandarmii au început să instaleaze în grabă garduri.

ACTUALIZARE 20:45: Continuă să se adune participanți de toate vârstele în fața Guvernului.  La fel ca, aprotestele de la începutul anului și acum  protestatarii vin însoțiți de copii, dar și de câini.

ACTUALIZARE 20:30: Aproximativ 200-300 de persoane s-au strâns în Piața Victoriei la ora la care ar trebui să înceapă protestul. Se strigă “Nu vrem să fim o nație de hoți” și “Justiție, nu corupție”.

La ora 20:20 câteva zeci de persoane s-au adunat în fața Guvernului, în Piața Victoriei din București. Se scandează în special “Justiție, nu corupție”.

”Justiția e în pericol!”

Sub titlul ”Justiția e în pericol!”, pe Facebook a fost creat un eveniment în care sunt din nou chemați la proteste cei care nu sunt de acord cu modificările propuse de ministrul justiției pentru legile și organizarea instituțiilor din acest domeniu.

Oamenii sunt chemați să protesteze în fața Guvernului, în Piața Victoriei din București, de la ora 20:30.

”După marțea neagră, propunerile de masacrare ale legilor Justiției prezentate astăzi de ministrul Justiției sunt punctul culminant al luptei împotriva DNA și justiției independente. Un om care spune răspicat “REZIST!” face mai mult pentru viitorul țării decât un guvern și o majoritate parlamentară cu apucături mafiote. Iar împreună putem să decidem noi viitorul. Vino în Piața Victoriei în această seară.

Vom fi 2, vom fi 10, vom fi 100 sau poate câteva mii. Oricare dintre variante e mai bună decât să tăcem. Lupta anticorupție riscă să devină istorie fără implicarea noastră”, scrie în descrierea evenimentului.

Ministrul Tudorel Toader a declarat miercuri că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României.

O altă modificare propusă la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

”Modificările legilor justiției-atac asupra statului de drept și împotriva luptei anticorupție”

Klauss Iohannis a reacționat ferm, miercuri, cu privire la modificările legislative anunțate de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Potrivit comunicatului transmis presei, propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un ”atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție”.

”România se află într-un moment care îi este favorabil în planul relațiilor internaționale, cu precădere în comunitatea europeană. Ar fi în defavoarea țării noastre ca, după toate eforturile depuse până acum, să ne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiției. Acest lucru ar fi în totală contradicție cu angajamentele pe care și le-a luat România prin aderarea la Uniunea Europeană și nu ar face decât să mențină pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare și Verificare.

O parte din măsurile anunțate încearcă inducerea unei false probleme și acreditarea ideii că Președintele României ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar. În realitate, rapoartele MCV, recomandările atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale Consiliului consultativ al judecătorilor europeni îl indică pe ministrul Justiției drept elementul prin care se realizează influența politicului în aceste proceduri.

În ultimul deceniu, preocuparea decidenților politici a fost aceea de a asigura independența justiției prin reducerea până la eliminare a rolului ministrului Justiției în cadrul procedurilor de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar, în paralel cu sporirea treptată a rolului CSM. Propunerile de astăzi urmăresc întărirea rolului ministrului Justiției și diminuarea rolului CSM în privința gestionării carierei magistraților, de fapt, slăbirea justiției.

Președintele României este implicat și în desemnarea procurorilor șefi în virtutea faptului că veghează la respectarea Constituției și exercită funcția de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului. În schimb, ministrul Justiției este numit politic, prin votul unei majorități parlamentare, cu scopul punerii în aplicare a unui program de guvernare asumat politic.

Articolul 132 din Constituție prevede că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea, și nu în subordinea ministrului Justiției. Autoritatea însă nu se confundă cu subordonarea, iar un jurist onest, indiferent de interesele unor oameni politici vremelnici, nu ar trebui să inducă diferențe artificiale între statutul judecătorilor și cel al procurorilor.

Preluarea instrumentelor de control asupra activității magistraților de către factorul politic, amenințarea judecătorilor cu răspunderea patrimonială în caz de erori judiciare și subordonarea procurorilor față de ministrul Justiției, precum și ingerința procurorilor ierarhic superiori în dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistraților și reducerea independenței lor.

La acestea se adaugă și propunerea de înființare a unei structuri specializate exclusiv pentru urmărirea penală a magistraților cu consecințe asupra competențelor celorlalte parchete specializate, în particular a DNA. În absența unor garanții legislative și instituționale cu privire la independența acestei noi structuri, riscul afectării luptei împotriva corupției este evident.

Propunerile ministrului Justiției necesită respectarea exigențelor transparenței decizionale și supunerea acestora unor autentice dezbateri publice. Totodată, având în vedere că aceste modificări afectează organizarea judiciară și cariera magistraților, punctul de vedere al magistraților este obligatoriu.

Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului”.

Propunerile, subiectul ediției speciale Știrile Europa FM

Miercuri, Europa FM a dezbătut împreună cu ascultătorii modificările propuse la legile din justiție de ministrul Tudorel Toader.