Transportatorii rutieri protestează, marți, în 11 țări europene, inclusiv în România, în fața reprezentanței Comisiei Europene de la București.
Aceștia sunt nemulțumiți pentru lipsa de reacție a instituțiilor europene de la Bruxelles în privința deciziei Franței de a introduce salariul minim, inclusiv pentru șoferii din alte țări.
”Franța introduce, de la 1 iulie 2016, legea salariului minim care se aplică și firmelor din afara Franței. Fiecare țară poate să facă ce vrea la ea acasă, dar considerăm că este inacceptabil ca o țară membră UE să dea niște legi care să se aplice și altor țări din UE. Astfel, Franța se alătură Germaniei și spune că dacă faci un transport de la București la Paris trebuie să plătești șoferul, pe perioada deplasării pe teritoriul Franței, cu salariul minim din Franța, fie că faci transport direct în Franța, dinspre Franța, în tranzit direct sau cabotaj. Noi semnalizăm lipsa de acțiune a Comisiei Europene cu privire la aceste măsuri protecționiste” a declarat Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR pentru Agerpres.
Radu Dinescu a precizat că și Danemarca și Finlanda au modificat legislația în 2013 privind accesul la piața de transport, iar Comisia Europeană nu a luat nicio măsură.
Transportatorii protestează, marți, în mai multe țări europene, inclusiv în capitala Belgiei. La Bruxelles au ieșit în stradă câteva mii de oameni, iar traficul a fost blocat pe mai multe străzi.
Astfel, asociații de transportatori din 11 țări vor semna o scrisoare comună către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, prin care solicită Comisiei să ia măsuri.