La o oră de la începerea protestelor numărul participanților s-a dublat, ajungând la aproximativ 200, însă rămâne mic comparativ cu intențiile anunțate în rețelele de socializare.
Unii dintre participanţi poartă afişe cu “Salvaţi Roşia Montană”, în timp ce alții țin înscrisuri în care cer demisia premierului. În piaţă a fost adusă şi o figurină mare în formă de libelulă, cu chipul premierului Mihai Tudose.
Participanții contestă intenția Guvernului de a retrage de la UNESCO dosarul prin care localitatea din Apuseni ar putea fi inclusă în patrimoniul universal.
„În ianuarie, toată zona respectivă a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile pe la UNESCO. În traducere, nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj”, a spus prim-ministrul. Întrebat de reporter dacă acest lucru înseamnă că „România nu mai poate să exploateze zăcămintele”, Mihai Tudose a răspuns: „Cam aşa ceva”.
Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că nu crede că statul român va pierde în procesul cu Gabriel Resources, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană.
Acesta a acuzat Guvernul Cioloş că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatări de zăcâminte acolo în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural.
Susţinătorii zonei subliniază că nu vor renunţa la a proteja Roşia Montană.
În exclusivitate la Europa FM, vineri, un reprezentant UNESCO l-a contrazis pe Mihai Tudose în legătură cu declarațiile făcute despre Roşia Montană.
„În cazul siturilor culturale – şi cu atât mai mult în cel al peisajelor culturale, cum este şi cel de la Roşia Montană – această politică (de interzicere a exploatărilor, valabilă în cazul siturilor naturale, n.red.) nu există. Ceea ce contează în aceste situaţii este modul în care omul interacţionează cu natura care îl înconjoară. Această relaţie specială poate să se traducă şi prin extracţie. În cazul siturilor culturale, nu pot fi puse aşadar niciun fel de interdicţii, este vorba despre recomandări pe care le face Comitetul”, spune Alessandro Balsamo,specialist de la Centrul pentru Patrimoniu Mondial al UNESCO.