Confidenţialitate

Protest în fața Guvernului, organizat de Blocul Național Sindical. Se cer măsuri clare pentru a asigura securitatea energetică și alimentară | AUDIO

Protest în Piața Victoriei din Capitală. Mii de sindicaliști afiliați Blocului Național Sindical cer Guvernului să ia măsuri care să asigure securitatea energetică și alimentară a țării.

România nu trebuie să mai depindă de importurile de energie și e nevoie de noi măsuri și pentru a ține în frâu prețurile carburanților, a  spus la Europa FM, liderul BNS, Dumitru Costin:

„Deciziile politice luate la nivel european obligă România să facă pași concreți, atât în zona de producție de energie electrică, creșterea capacității de extracție a gazelor naturale offshore cât și onshore pentru că nu putem să rămânem dependenți de importuri, România are soluții la îndemână. Trebuie făcute analize rapide și găsite soluții pentru a stopa creșterea prețurilor la carburanți, care amplifică inflația.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul sindical a amintit că România importă mai mult decât exportă atunci când vine vorba despre alimente, iar statul ar trebui să adopte măsuri de sprijin pentru agricultori astfel încât produsele lor să ajungă mai ușor la consumatori:

„Nu vrem să mai auzim și să vedem lucruri pe care le-am mai văzut în ultimii ani de zile, cu recolte rămase pe câmp neculese. Trebuie să schimbăm modul în care investim banii și modul în care facem agricultură în România. Primul lucru care trebuie făcut este să avem la nivel teritorial o evaluare a nevoilor producătorilor și avem nevoie de o organizare a fluxurilor de activități care să ducă produsele agroalimentare de la producător la consumator. Nu ne încălzește cu nimic faptul că suntem al doilea producător de semințe de floarea soarelui din Europa dar o treime se procesează în România și două treimi pleacă la export și importăm ulei de floarea soarelui procesat în alte țări.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliștii mai cer Guvernului să reducă impozitarea pe salarii:

„De exemplu, am propus o reducere de fiscalitate pe veniturile salariale. Salariul minim a crescut cu 6,8%, la 2.250 lei brut, ținând cont de evoluția inflației trebuie să știți că acea creștere, la final de an, va însemna mai puțin ca putere de cumpărare mai puțin decât ce a însemnat salariul minim anul trecut.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliții BNS mai cer Guvernului să intervină și pentru a revigoara industria de apărare, astfel încât România să nu mai fie nevoită să negocieze cu cei care în prezent ne vând armament și tehnică militară.

De la Caracal, Constanța, Cluj, Craiova sau Galați, protestatarii au plecat dis-de-dimineață cu autocarele și s-au întâlnit în fața Palatului Victoria. Le reproșează guvernanților că i-au „abandonat”, după cum ne-au declarat mai multe persoane.

Aproximativ 35 de sindicate afiliate Blocului Național Sindical, care adună între 4.000 și 5.000 de oameni, își strigă nemulțumirile la această oră în Capitală. Horațiu Raicu, secretarul general al BNS, ne-a vorbit pe scurt despre cererile pe care le adresează guvernanților:

„Politici publice active, de natură să protejeze populația României, fie că vorbim de salariați, de pensionari, de persoane vulnerabile. Salariul minim brut ar trebui să fie cel puțin dublu. Cert este că ne simțim abandonați în propria țară. Lucrătorii din România, fie că sunt din sectorul public sau privat, le sunt măcinate veniturile ca urmare a creșterii prețurilor la energie sau combustibil.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oamenii spun că vor continua protestele dacă cererile nu le vor fi ascultate.

Autori: Florentina Mihăiță, Raul Bambu

Foto: Raul Bambu