Farmaciștii au ieșit miercuri în stradă, în fața Guvernului, nemulțumiți că autoritățile nu fac plățile la timp pentru medicamentele decontate. În pericol să rămână fără medicamentele necesare sunt bolnavii cronici, precum cei care suferă de afecțiuni oncologice sau hematologice.
Protestatar: „Se întârzie plățile la decontarea medicamentelor compensate și gratuite”
„De contarea ar trebui făcută la 60 de zile, conform contractului ori noi acum suntem la 120 – 150 de zile. Asta ne împiedică să ne aprovizionăm în continuare cu medicamente și să asigurăm constanța fluxului de eliberare a rețetelor către pacientul cronic”, adaugă o protestatară.
„Și atunci există posibilitatea să nu mai putem achiziționa medicamente, întrucât depozitele au posibilitatea să ne blocheze și pacienții rămân fără medicamente, iar noi nu putem să ne continuăm activitatea în mod normal”, mai spune un protestatar.
Farmaciștii mai vor mărirea adaosului de 35 de lei la medicamente și să fie apreciați pentru munca pe care o depun
„Profesia de farmacist este de foarte mult timp neglijată de către guvern prin tot felul de legi care nu ne favorizează în niciun fel”, spune un protestatar.
„Sunt medicamente care costă foarte scump. Adaosul pentru acest tip de medicamente… la un medicament de 600 – 700 de lei, adaosul pe farmacie este de 30 de lei. Deci din acest 30 de lei nu se pot plăti niște salarii decente către colegii farmaciști sau este vorba despre plata chiriilor, luminii, gazului”, spune alt protestatar.
„Ceea ce facem noi în farmacii sunt servicii farmaceutice nu comerț. De aceea vrem să fim recunoscute de către autorități și și plătite farmaciștilor. Cotele de adaos pe care farmaciile le au în acest moment nu sunt schimbate din 2009”, adaugă alt protestatar.
Sursa colaj foto: Laura Dori / Europa FM