Confidenţialitate

Protagonistă a unui scandal politic, Mioara Costin renunță la postul de consilier al premierului

Printr-o decizie a premierului Florin Cîţu, Mioara Costin a fost eliberată, la cerere, din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Decizia a fost publicată, joi seară, în Monitorul Oficial.

În contextul alegerilor interne din PNL, Mioara Costin ar fi creat documentul strategiei de comunicare împotriva lui Ludovic Orban Orban, contracandidat al lui Florin Cîțu, apărut recent în spațiul public. Purtând antetul Guvernului, textul preciza ce fel de mesaje trebuie transmise, persoanele care trebuie să vorbescă public, ce direcție ar trebui să aibă comunicarea sau o serie de îndrumări legate de presă.

Întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei de guvern, pe tema unui “document” guvernamental privind folosirea de resurse publice pentru partid în vederea promovării imaginii sale, “document” ajuns în mai multe media şi care are la proprietăţi numele Mioarei Costin, premierul Florin Cîţu a replicat: “Eu, din funcţia de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Niciodată un astfel de document nu a fost înregistrat sau mi-a fost mie prezentat, în niciun moment”.

“Despre documente care apar în presă sau hârtii, că nu ştiu dacă sunt documente, fiţuici sau documente editabile care apar în presă, nu pot să comentez. Eu pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Documente oficiale, din punctul meu de vedere, înseamnă documente înregistrate, documente care au trecut printr-o anumită procedură”, a adăugat Florin Cîţu.

Comunitatea Declic a anunțat că va depune un denunț pe numele premierului Florin Cîțu și pe cel al consilierei de stat Mioara Costin, acuzându-i de instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu.

Reprezentanții ONG-ului spun că decizia a fost luată după ce în spațiul public a apărut un document cu antetul Guvernului, prin care unul dintre consilierii de stat angajați în cadrul Executivului trasează linii de comunicare politică pentru strategia lui Florin Cîțu în lupta internă pentru șefia Partidului Național Liberal.

Denunțul este redactat de avocați și va fi depus, săptămâna viitoare, la Direcția Națională Anticorupție.

„Am militat dintotdeauna pentru justiție independentă. Vrem să fie aflat adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală. Avocații Declic au analizat speța și au concluzionat că sunt suspiciuni potrivit cărora premierul ar fi putut comite o faptă de instigare la abuz în serviciu. Ne dorim ca prim-miniștrii României, ca toți demnitarii, de fapt, să înțeleagă că funcțiile din stat nu sunt instrumente pentru câștigarea luptelor politice interne. Nimeni nu poate trata instituția publică pe care a ajuns să o conducă temporar ca pe propria moșie, nu poți folosi resursele publice în interes personal, indiferent ce funcție ai avea”, a declarat directorul executiv al Declic, Tudor Brădățan.

Reprezentanții comunității mai spun că faptele consilierului de stat pot reprezenta o încălcare a atribuțiilor de serviciu, pentru că ar fi oferit, din postura de funcționar public, sprijin politic unui candidat la o funcție în partid. Mai mult, angajatul Guvernului ar fi prestat activități în interesul personal al lui Florin Cîțu, folosind resurse publice ale Executivului.