Elevii care au terminat gimnaziul ar putea da examen de admitere la liceu, așa prevede noua lege a educației, proiect aflat încă în lucru. Admiterea se va organiza doar pentru liceele și profilurile unde numărul candidaților este mai mare decât numărul locurilor. În acest caz, nota la examenul de admitere va avea o pondere de 50%, evaluarea națională – 30%, iar notele obținute în gimnaziu, 20%.
În plus, la evaluarea națională, elevii vor fi testați la mai multe materii decât în prezent.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu consideră însă că nu ar trebui organizată și evaluare națională în clasa a VIII-a și admitere la liceu.
Învățământul profesional nu va mai dura 3 ani, ci 2.
O altă modificare adusă legii se referă la clasa pregătitoare. Este posibil ca aceasta să nu mai funcționeze în cadrul școlilor, ci să revină la grădiniță, sub denumirea grupa mare pregătitoare. Și retragerea de la orele de religie s-ar putea face ca înainte, prin depunerea unei cereri. Cu alte cuvinte, nu s-a ținut cont de ultima decizie a Curții Constituționale pe această temă. Judecătorii au stabilit că doar copiii care doresc să studieze religia depun cerere de înscriere.
Proiectul are multe deficiente și, în forma actuală, ar bulversa întreg sistemul de educație – a declarat pentru Europa FM președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor.
Directorii școlilor vor fi angajați în urma unor concursuri organizate de consiliul de administrație al unității școlare respective.
Examenul de titularizare va fi eliminat. Astfel, concursurile pentru ocuparea posturilor vacante nu vor mai fi organizate de inspectoratele școlare, ci la nivelul fiecărei unități de învățământ – propunere cu care sindicatele nu sunt de acord.
Proiectul mai prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educație, iar cercetării îi vor reveni 3 procente din Produsul Intern Brut. Părinții care nu își trimit copiii la școală riscă amenzi cuprinse între 100 și 1000 de lei.
Contactat de Europa FM, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a declarat că instituția pe care o conduce își va prezenta un punct de vedere pe marginea acestui proiect, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, care va avea loc la 14.30, după ședința de guvern.
Sorin Câmpeanu a precizat că documentul este o inițiativă a comisiei de învățământ a Senatului, iar unele prevederi “nu corespund deloc viziunii Ministerului Educației.”
Proiectul noii legi a Educației trebuie finalizat până la sfârșitul anului, astfel încât noua lege să intre în vigoare din 2016.