Proiectul guvernului privind starea de alertă a fost modificat și în Comisia juridică a Camerei Deputaților, urmând să primească tot azi votul final din partea acestui for legislativ care este decizonal.
Deputații juriști au statuat că, dacă starea de alertă se impune de guvern în cel puțin jumătate din țară este nevoie de încuviințarea Parlamentului în termen de 5 zile. În varianta senatului, încuviințarea din partea forului legislativ era necesară doar dacă starea de alertă era impusă în întreaga țară.
De asemenea, au decis deputații juriști, amenzile maxime care pot fi date cetățenilor pentru încălcarea interdicțiilor impuse de autorități nu pot fi mai mari de 2.500 de lei.
În încercarea de a grăbi intrarea în vigoare a legii, deputații juriști au introdus însă și o prevedere neconstituțională. Astfel, a fost adoptat un amendament care statuează că legea intră în vigoare în ziua publicării în Monitorul oficial. Or, Constituția prevede, la articolul 78 că orice lege intră în vigoare după minimum 3 zile de la publicarea în Monitor.
Problema este că, potrivit prevederilor legale și constituționale actuale, actul normativ nu va putea intra în vigoare mai devreme de ziua de luni. Ceea ce înseamnă că vineri, sâmbătă și duminică nu va fi nici stare de alertă, nici stare de urgență în România.