Confidenţialitate

Proiectul privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a maghiarilor, retrimis la comisie

Deputaţii au avut, miercuri, pe ordinea de zi a plenului, un proiect de lege depus de UDMR, pentru instituirea zilei de 15 Martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. Proiectul a născut un nou scandal, liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a afirmat că proiectul este umilitor, UDMR vrea să sărbătorească un „masacru” asupra românilor.

Pentru că la 15 martie, prin acest proiect legislativ, UDMR vrea să se sărbătorească masacrul din anul revoluţionar 1848, în care au fost ucişi peste 40.000 români, care aveau o singură ţintă, nu acceptau să facă parte din regimul asupritor opresiv oferit de aristocraţia maghiară”, a spus Marius Paşcan.

Deputaţii au vrut retrimiterea la comisie a proiectului, însă Marius Paşcan s-a împotrivit, spunând că nu există temei, iar UDMR vrea să ţină iar un proiect la sertare.

Este un proiect umilitor pentru români care denotă șantajul politic, presiunile făcute de UDMR şi se doreşte să fie pus iar la sertare, pentru aşteptarea unui moment prielnic în care să fie adoptat”, a mai spus deputatul PMP.

Comitetul liderilor a decis retrimiterea proiectului la comisie.

Proiectul prevede ca în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiile publice pot organiza manifestări cultural‐artistice dedicate acestei zile.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, că se așteaptă ca Parlamentul României să voteze, miercuri, Legea care vizează declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România, pentru a arăta că „românii și maghiarii nu sunt vrăjmași”.

Mă aștept la un gest politic din partea românilor ca proiectul de lege prezentat acum doi ani și care ține de ziua de 15 martie, eu mă aștept ca, miercuri, Parlamentul să voteze în favoarea acestei legi, dacă a ajuns pe ordinea de zi. Prin acest fapt să arătăm că nu suntem vrăjmași, românii și maghiarii. Cunoaștem istoria fiecare dintre noi, interpretăm fiecare diferit istoria, înainte și după Trianon, dar, totuși, trebuie să trăim pentru viitor”, a spus Kelemen.