Proiectul de lege care modifică legea privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice va fi pus în dezbatere publică săptămâna viitoare, anunță – la Europa FM – unul dintre autorii viitoarei legi, vicepreședintele Comisiei de Ordine Publică de la Camera Deputaților.
Deputalul Ovidiu Raețchi spune că proiectul a fost elaborat la cererea unor ONG-uri care consideră că actuala lege, din 1991, este complet depășită de realitatea zilelor nostre.
Legea din 1191 îi obligă pe cei care organizează marșuri sau alte acțiuni de protest să obțină o autorizație de la primărie.
“În ultimii ani, în România au avut loc două proteste spontane, care s-au dovedit esențiale pentru istoria noastră – Colectiv și OUG 13. Istoria a demonstrat că cetățenii au avut mereu dreptate, că a fost bine că a protestat spontan. Dacă cetățenii așteptau cinci zilem OUG 13 nu mai era blocată”, spune Ovidiu Raețchi.
De partea opusă, solicitată să-și spună punctul de vedere cu privire la viitoarea lege privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, Jandarmeria a propus să fie interzise manifestările publice prin care se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private.
Și alte propuneri precum interzicerea acoperirii fețelor la proteste au stârnit deja nemulțumiri.
“Noi vrem să sancționăm ascunderea feței cu intenția de a-și ascunde identitatea. La un meci de fotbal, cineva își pune fularul pe față, intră pe stadion, folosește materiale pirotehnice, îi pune în pericol pe ceilalți și nu poate fi identificat. Și atunci mi se pare normal”, susține purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Sorin Despina.
Vicepreședintele Comisiei de Ordine Publică de la Camera Deputaților spune că înțelege nevoia Jandarmeriei de a avea instrumente să gasescă agresorii din spațiul public, dar legea va fi una echilibrată, asigură Ovidiu Raețchi.