Proiectul pensiilor speciale intră miercuri la votul final în plenul Senatului, cu doar două zile înainte de expirarea termenului pentru adoptare tacită. PNL, PSD și UDMR au operat câteva modificări modeste în sistemul pensiilor speciale, al căror cuantum va fi redus nesemnificativ în opinia Comisiei Europene.
Executivul de la Bruxelles a precizat că actul normativ nu îndeplinește condițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență, deși de adoptarea sa într-o formă satisfăcătoare depinde tranșa trei în valoare de peste trei miliarde de euro.
În timpul dezbaterilor de marți din comisiile de specialitate, parlamentarii de la USR au subliniat că, de fapt, rămân în vigoare toate pensiile speciale și că se va aplica doar un supra-impozit, de 15%, pentru cele care depășesc salariul mediu brut pe economie, adică pragul de 6.800 de lei.
Proiectul prevede că pensiile speciale vor reprezenta 65% din salariul brut, iar la calcul vor fi incluse și sporurile permanente.
Pentru magistrați, pensia specială va fi în continuare de 80% din indemnizația brută. Și în acest caz vor fi luate în calcul sporurile.
În principiu, cuantumul celor mai multe pensii speciale scade de la 80% din salariile brute, inclusiv sporuri, la 65%.
Excepție fac pensiile magistraților și ale consilierilor de conturi, care rămân în continuare la valoarea de 80% din veniturile brute avute în perioada de activitate.
În ceea ce privește pensiile militare, ele rămân aproape neatinse, modificările operate fiind nesemnificative
La presiunea Comisiei Europene, liderii coaliției au convenit câteva modificări suplimentare față de proiectul adoptat de guvern la finalul anului trecut.
Astfel, a fost introdus un impozit de 15% pentru partea necontributivă a pensiilor speciale care depășește valoarea salariului mediu brut pe economie. Doar magistrații și aviatorii ar intra sub incidența acestei prevederi, adică 6.500 de pensionari speciali din totalul de aproximativ 200.000. În medie, partea necontributivă a pensiei speciale a magistraților este de 20.000 de lei pe lună, iar cea a aviatorilor este de 7.500 de lei.
De asemenea, va fi interzisă cumularea mai multor pensii speciale, dar și aici impactul este limitat, deoarece nu sunt multe persoane în România care beneficiază de mai multe pensii speciale.
O altă modificare prevede că pensia specială nu va putea fi mai mare decât salariul, iar pensiile magistraților vor avea parte de o majorare mai temperată: vor fi indexate cu rata inflației, în condițiile în care în prezent cresc în funcție de indemnizația celor aflați în activitate.
Potrivit proiectului, toate pensiile speciale vor fi recalculate în funcție de noile prevederi în termen de jumătate de an de la intrarea în vigoare a legii.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea