Confidenţialitate

Proiectul de recalculare a pensiilor speciale întră în dezbaterea Senaului, după 3 luni de blocaj. Coaliția a adus câteva modificări minore

Proiectul de lege privind recalcularea pensiilor speciale intră astăzi în dezbaterea Senatului. Draftul de act normativ, blocat de trei luni în Parlament, a fost criticat de Comisia Europeană și amendat suplimentar de partidele membre ale coaliției de guvernare.

Comisiile de specialitate ale Senatului încep marți, pe repede înainte, dezbaterea proiectului de lege referitor la pensiile speciale. Miercuri este deja programat votul în plen, pentru că altfel proiectul riscă să fie adoptat tacit la finalul săptămânii.

Sub presiunile Comisiei Europene, liderii coaliției au convenit câteva modificări relativ minore ale proiectului.

Astfel, va fi introdusă o supraimpozitare progresivă a părții necontributive din pensiile speciale, adică acea parte plătită de la bugetul de stat.

Concret, primii 2.000 de lei din partea necontributivă vor rămâne neimpozitați, urmând să se plice un impozit de 10% pe diferența de până la salariul mediu brut, adică pe suma de 4.800 de lei. Partea care depășește salariul mediu brut pe țară, va fi impozitată cu 15%.

Două modificări vizează pensiile speciale ale magistraților. În primul rând, modalitatea de majorare a acestora: dacă în proiect creșterea se făcea în funcție de indemnizația în plată a judecătorilor și procurorilor aflați în activitate, amendamentul depus de coaliție vizează că majorarea se face prin indexarea cu rata anuală a inflației.

În al doilea rând, președinții Înaltei Curți, șefii Dna și DIICOT și membrii CSM nu vor mai primi pensii speciale doar pentru simplul motiv că au avut un mandat în respectivele funcții.

O altă modificare vizează că diplomații se vor pensiona la îndeplinirea vârstei standard, în vreme din baza de calcul a pensiei speciale a militarilor și polițiștilor sunt eliminate câteva sporuri, precum cele acordate în timpul pandemiei de Covid sau tichetele de vacanță.

De asemenea, se interzice explicit cumulul mai multor pensii speciale.

Modificările propuse de coaliție nu satisfac solicitările Comisiei Europene, care a cerut ca pensiile speciale să nu fie mai mari de 45% din veniturile din întreaga carieră și să fie majorate vârsta de pensionare și stagiul de cotizare.

Citește și: Președintele CE la București: Sunt de acord cu un sprijin mai mare pentru fermierii români | VIDEO