Confidenţialitate

Proiectul de lege privind votul în diaspora, la votul deputaţilor

Camerei Deputaților va vota, miercuri, decizional, proiectul de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidențiale este extins la trei zile. Inițiativa mai prevede ca votul în România și în Diaspora să fie extins până la ora 24.00, în cazul în care există cetățeni în secția de votare.

Senatul a adoptat, luni, proiectul, în calitate de primă Cameră sesizată, după amendarea actului normativ în Comisia parlamentară specială comună pentru elaborarea unui cod electoral.

Inițiativa legislativă modifică următoarele legi: Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României; Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente; Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă; Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Propunerea de lege a primit, marți, de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, un raport de adoptare, cu amendamente.

Un amendament controversat la dezbaterile din Comisia Camerei Deputaților a fost cel referitor la întocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hârtie, care a fost admis în cele din urmă, cu condiția ca acestea să fie făcute doar în cazul în care sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal nu mai funcționează. Amendamentul a fost introdus de grupurile de deputați PNL și USR.

Deputații au introdus și amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor se va face doar după ora 24:00 din ultima zi de vot, pentru a nu influența rezultatele alegerilor.

Românii din afara țării vor putea vota la alegerile prezidențiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică.

Legislația a fost completată, astfel încât alegătorii, atât din România cât și din afara țării, care vor fi prezenți la coadă la închiderea secției de vot, respectiv ora 21:00, să poată vota până la ora 23.59.

O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că alegătorii vor putea susține mai mulți candidați.

În legea în vigoare, un alegător putea susține un singur candidat.

La propunerea AEP, a fost introdusă modificarea legislației, astfel încât finanțarea campaniilor electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice. În prezent, doar candidații își pot finanța campania electorală, banii fiind apoi rambursați.

După adoptarea de către Camera Deputaților, legea va ajunge la președintele României pentru promulgare.