Proiectul de lege privind instituirea stării de alertă primit, în urmă cu puțin timp, raport de admitere din partea Comisiei juridice a Senatului și a fost transmis plenului, care s-a întrunit deja în ședință. Proiectul guvernului a fost însă modificat masiv de senatorii juriști.
Una dintre modificările esențiale aduse proiectului de lege este că impunerea stării de alertă va trebui să fie încuviințată de Parlament. Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Șerban Nicolae.
Potrivit acestuia:
– Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată. Dispozițiile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul prelungirii stării de alertă.
De asemenea, tot în Comisia juridică a Senatului a fost eliminat întregul capitol 3 al proiectului de lege, secțiune care modifica OUG 21/2004 – actul normativ care, în prezent, reglementează starea de alertă.
Cel mai probabil, proiectul de lege va fi aprobat astăzi și de plenul Senatului, urmând ca mâine să treacă și prin dezbaterile și votul Camerei Deputaților care este forul decizional.