Instituțiile finanțate din bani publici, inclusiv partidele, ar putea fi obligate să publice, pe site-ul propriu, un registru al solicitărilor privind informațiile de interes public și răspunsurile oferite.
Cei care nu fac acest lucru vor fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Așa prevede un proiect al USR-PLUS de modificare a Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Proiectul este blocat, deocamdată, în Parlament. Urma să fie dezbătut, marțidimineață, în comisia de cultură a Camerei Deputaților, dar ședința nu a mai avut loc, din lipsă de cvorum.
Orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice informații de interes public și, potrivit legii 544/2001, autoritățile au obligația de a răspunde în cel mult 30 de zile de la depunerea unei solicitări scrise.
Din păcate, de multe ori, solicitările rămân fără răspunsuri și e nevoie de o îmbunătățire a legislației, spune Elena Calistru, președinte al ONG-ului Funky Citizens:
„Jurnaliștii și cei din societatea civilă au probleme cu răspunsuri care nu vin de foarte multe ori. De când a apărut GDPR-ul, o sumedenie de autorități publice folosesc această scuză pentru a nu oferi informații de interes public. Modificarea inițială pe care o văzusem în Parlament nu rezolva toate problemele, dar făcea mai bune niște proceduri.”
Un proiect al USR-PLUS, aflat la un pas de votul final în Parlament, prevede că instituțiile publice vor fi obligate să aibă un registru electronic al tuturor solicitărilor de informații de interes public.
Fiecare solicitare, dar și răspunsul oferit de instituție trebuie publicat pe site-ul insitutuției în termen de 15 zile de la primire, respectiv trimitere. Cine nu respectă regula riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei. Cine ar avea de câștigat de pe urma acestei modificări legisative?
Elena Calistru: „Ar fi fost un win-win situation, cum ar veni, pentru că, pe de o parte autoritățile nu ar fi răspuns de 10-15 ori la aceeași întrebare, iar pentru cetățeni ar fi fost mult mai simplu de găsit informația în registrul respectiv.”
Proiectul de modificare a Legii 544 privind liberul acces la informațiile publice a fost retrimis la comisiile din Parlament, în urmă cu două săptămâni, chiar în ziua în care urma să primească votul final. UDMR pregătește amendamente la acest proiect, ne-au confirmat reprezentanții formațiunii. Elena Calistru se teme de ce va urma:
„Dacă vrem să evoluăm ca democrație, trebuie să scăpăm de acest reflex de a ascunde lucrurile. Speranța încă nu a murit, dar mie, personal, îmi este teamă să nu vedem o reglementare și mai proastă.”
Proiectul USR-PLUS definește mult mai clar instituțiile aflate sub incidența Legii 544/2001. Sunt amintite astfel partidele politice, organizațiile neguvernamentale de utilitate publică, persoanele juridice și entitățile publice cu finanțare din fonduri publice și federațiile sportive.
- Florentina Mihăiță