Confidenţialitate

2 proiecte de lege privind apărarea națională, aprobate de Camera Deputaților. Parlamentarii s-au certat și și-au adresat acuze în timpul dezbaterii | AUDIO 

Camera Deputaților a aprobat miercuri, 19 februarie, două proiecte de lege privind apărarea națională. Unul stabilește cum trebuie acționat când o dronă sau o rachetă intră în spațiul aerian al României. Pe scurt: vor fi întâi focuri de avertisment, apoi focuri de nimicire. Al doilea proiect prevede desfășurarea pe timp de pace, a unor misiuni militare pe teritoriul României, pentru a combate eventuale pericole, fără a mai fi nevoie de declararea unei stări excepționale, cum ar fi starea de urgență. Deputații ultranaționaliștii au acuzat puterea că prin aceste proiecte încearcă să cedeze comanda militară unui stat străin.

Îi ascultăm pe Ramona Bruynseels de la AUR, Dumitru Coarnă de la SOS România și Ana Maria Gavrilă de la POT:

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ramona Bruynseels, AUR: Articolul 118, alineat 1 din Constituția României stipulează foarte clar: Armata se subordonează exclusiv voinței poporului”.

Dumitru Coarnă, SOS: „Suntem în anul 2025 și dumneavoastră veniți și ne spuneți că noi nu avem acum cadrul legal să ne apărăm de atacuri aeriene. Mie mi-e greu să cred. Problema de fond acolo este transferul de autoritate, adică dumneavoastră vreți să transferați autoritatea Armatei Române către o comandă străină”.

Ana Maria Gavrilă, POT: „La noi acasă, românii comandă, înțelegi? Ăsta trebuie să fie dezideratul”.

Alina Gorghiu de la PNL și Ionuț Moșteanu de la USR au explicat că România nu are nici acum cadrul legislativ pentru a se putea apăra atunci când drone lansate de Rusia ajung în țara noastră

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alina Gorghiu, PNL: „Capacitatea de reacție a Armatei Române depinde însă de adoptarea urgentă a acestor măsuri care se impun”.

Ionuț Moșteanu, USR: „Aceste două legi creează un cadru, ca de exemplu, când mai trece vreo dronă pe deasupra pe la Tulcea să poată fi dată jos. Și asta pe mine mă face să stau mai liniștit. Pe oamenii de acolo îi vor face mai liniștiți. Ăsta trebuie să fie dezideratul nostru. Și mă uit la voi: trei partide, armata lui Păcălin Georgescu, care păcăliți în continuare românii de luni de zile. I-ați speriat, le-ați băgat spaima în oase unor oameni care nu caută atât de multă informație și se uită la prostiile voastre de pe TikTok. Dragi români, nu-i mai credeți! Verificați informațiile”.

 

Deputații și-au aruncat cuvinte grele, multe neputând fi difuzate.

Ciprian Tănasă de la AUR a avut o serie de reproșuri la adresa parlamentarilor USR, după ce aceștia au atras atenția că asistă deja la un atac hibrid în Parlamentul României

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bogdan Rodeanu, USR: „Ce vedem că se spune de aici, de la tribuna Parlamentului nu este decât o manifestare a unui atac hibrid în formă continuată, manifestată prin declarații politice care vor să genereze neîncredere totală a poporului român în statul român și să vă mai spun și ce simt suveraniștii și naționaliștii de carton. Și ne-au spus-o astăzi în Comisia de apărare. Citez: <<Sunteți nebuni dacă vreți să deranjați o putere nucleară>>. Nu suntem nebuni! Suntem români și ne apărăm țara. Astăzi, Camera Deputaților va vota acest proiect de lege și îi va transmite un mesaj clar lui Putin: <<Pe aici, prin România nu se trece!>>”.

Ciprian Tănasă, AUR: „Nu știu dacă să râd sau să plâng să-i văd pe apărătorii curcubeului că ne vorbesc nouă de apărarea României. Voi nu v-ați hotărât încă dacă sunteți fetițe sau băieței”. 

Potrivit proiectelor aprobate de Camera Deputaților, transferul de autoritate va fi posibil pentru scurt timp și în anumite situații către un comandant aliat sau de coaliție, dar acest lucru este prevăzut deja în practicile uzuale ale NATO, alianță din care România face parte.

Proiectele merg la Senat pentru vot final.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Victor Ponta va candida la alegerile prezidențiale din luna mai: „Confirm că nu voi lăsa votanții fără candidat” | AUDIO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.