Parlamentarii fac concurență serioasă calendarului creștin-ortodox în privința stabilirii zilelor de sărbătoare. Ce-i drept legale, nu religioase. Trei inițiative au fost depuse în ultimele zile la Senat – una pentru instituirea zilei naționale a gastronomiei, alta pentru legalizarea zilei naționale a meseriilor, iar o a treia pentru impunerea zilei Democrației Românești.
Ziua Națională a Meseriilor ar urma să fie sărbătorită pe 25 noiembrie, ziua în care, în 1864, Alexandru Ioan Cuza a promulgat legea instrucțiunii din Principatle Unite, de fapt prima lege a educației din România.
Actul normativ instituia printre altele școlile profesionale, desființate în 2009 și reîinființate trei ani mai târziu, în 2012.
Prin instituirea Zilei Naționale a Meseriilor se dorește, de fapt, promovarea învățământului profesional și tehnic, explică inițiatoarea proiectului, deputata PNL Raluca Turcan.
”Există prejudecata că cei care merg la un liceu profesional și optează pentru o meserie tehnică sunt mai prejos decât cei care obțin o diplomă de facultate. Cu un heirupism îngrozitor, aproape toată lumea a ajuns în România să primească o diplomă de facultate. Am ajuns în situații în care ele să nu mai aibă acoperire în cuniștințe”, a spus Turcan.
O altă sărbătoare națională ar putea fi ziua gastronomiei și a vinului românesc. Aceasta ar urma să fie instituită pe 11 septembrie, după cum explică deputatul PSD Mihai Mohaci, inițiatorul proiectului.
”11 septembrie a fost stabilită tocmai datorită faptului că în acea zi se sărbătorește Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie”, a spus social-democratul.
Stabilirea unei zile care să celebreze bogăția de gusturi și tradiții românești este necesară pentru a scoate în evidență calitățile bucătăriei și vinului românesc și a le face cunoscute, mai spune Mohaci.
”Fundamentul care stă la baza unei națiuni, la baza oricărui popor este tradiția, iar o componentă a acestei tradiții românești o reprezintă arta culinară. Bucatele și vinurile românești reprezintă un cumul de tradiții care încântă și simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori”, a explicat deputatul PSD.
Nu în ultimul rând, o a treia sărbătoare națională își propune să marcheze Ziua Revoluției Române de la 1848 și a Democrației Românești. Proiectul a fost depus de fostul ministru PSD al Cuturii Ionuț Vulpescu.
”Revoluția Română de la 1848 a fost parte a revoluției europene din același an și expresie a preocesului de afirmare a națiunii române și a conștiinței naționale, fiind la baza constituirii statului român modern”, își motivează social-democratul demersul.
Ziua democrației ar urma să fie sărbătorită pe 11 iunie, ziua în care domnitorul Țării Românști, Gheorghe Bibescu, a promulgat, în 1848, Proclamația de la Islaz.
Aceste zile de sărbătoare națională nu vor fi însă și zile nelucrătoare.