Confidenţialitate

Proiect: PSD vrea să aducă în țară rezerva de aur a României

Liderul PSD Liviu Dragnea și senatorul Șerban Nicolae au depus la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține.

Proiectul ar urma să modifice Statutul Băncii Centrale.

Cei doi politicieni propun eliminarea termenului „internaționale” din sintagma „rezerve internaționale” din cuprinsul Capitolului 7 Operațiuni cu aur și active externe în Legea privind Statutul BNR.

Intițiatorii susțin că „nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costuri de depozitare deloc de neglijat, în condițiile în care aurul poate fi păstrat în mod corespunzător, în depozite din țară”.

Daniel Dăianu, membru în consiliul de administratie al BNR, a explicat aseară la Digi24 că păstrarea rezervdei de aur în străinătate nu are legătură cu evoluția economiei.

De asemenea, Liviu Dragnea și Șerban Nicolae vor ca BNR să informeze „de îndată” Guvernul și Parlamentul dacă există pericolul diminuării rezervelor până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului.

Măsura există în actuala lege de funcționare a BNR, însă fără termenul „de îndată”.

Social-democrații au făcut precizări, joi, pe Facebook, cu privire la proiectul de lege al liderului PSD Liviu Dragnea care prevede repatrierea a 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, că țări precum Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveția, toate își repatriază rezerva de aur.

„Despre proiectul de lege promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania își repatriază rezerva de aur, Austria își repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveția își repatriază rezerva de aur”, au transmis social-democrații, joi pe Facebook, precizând că „la fel ca multe alte țări europene, România vrea să își repatrieze aurul”.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 10,1% din rezervele internaționale ale țării, iar „în perioada 2005-2018 au variat ca pondere între 7 și 10%, în funcție atât de creșterea rezervelor valutare, cât și de creșterea prețului aurului”, arată un discurs susținut recent de Liviu Voinea, viceguvernator BNR.