Confidenţialitate

Proiect: Primăriile nu vor mai putea interzice manifestațiile publice

Un proiect depus la Parlament prevede că primăriile nu vor putea interzice protestele, dar atunci când există motive întemeiate (o altă manifestație în acel loc) trebuie să propună un alt loc și o altă oră pentru desfășurarea protestului. În plus, organizatorii adunărilor publice – fie flashmoburi, fie proteste anunțate pe facebook  – trebuie  să trimită o notificare primăriei.

Actuala lege privind adunările publice, adoptată în 1991 este depășită și nu respectă dreptul la liberă adunare și liberă exprimare, consideră deputatul Remus Cernea. Așa că, la propunerea reprezentanților societății civile cu care a colaborat, în special avocați, a depus la Parlament un nou proiect, inspirat din legislația europeană.

Documentul prevede că jandarmii nu vor mai putea să-i amendeze pe cei care participă la adunări spontane – a spus la Europa FM, deputatul Remus Cernea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul, care va intra în toamnă în dezbaterea Parlamentulu, prevede că primăriile nu vor mai putea interzice protestele. Acest lucru va fi făcut doar de către judecători, la sesizarea primăriei:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu puține au fost cazurile în care protestatarii au fost amendați de jandarmerie pentru că acțiunea la care luau parte nu avea autorizație de la primărie.

Luna trecută de exemplu, mai multe persoane nemulțumite de reacția Ministerului Sănătății în scandalul dezinfectaților din spitale au aruncat cu vopsea roșie pe scările instituției, au spălat apoi cu mopul și au afișat un banner pe care au scris Ștergem urmele crimei.

Manifestanții s-au ales însă cu o amendă din partea Jandarmeriei, deoarece protestul lor nu era autorizat.