Confidenţialitate

Proiect PNL:Pacienţii care refuză programe de prevenţie riscă să suporte costurile tratamentelor

Parlamentarii PNL au depus o iniţiativă care prevede introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate, finanţat cu 600 milioane euro anual. Românii care refuză să participe la acest program risca să suporte ulterior costurile tratamentelor, inclusiv cei bolnavi de cancer.

Propunerea este semnata de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, printre care şi copreşedintele Alina Gorghiu. Astfel, autorităţile ar urma să elaboreze un Program Naţional de Prevenţie multianual, finanţat cu nu mai puţin de 10% din sumele alocate din sumele alocate sistemului naţional de sănătate. În acest scop ar urma să fie înfiinţată Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, agenţie care se va ocupa de întocmirea programului şi de aplicarea lui.

Proiectul stabileşte că toţi cetăţenii români au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Beneficiarii programelor care contribuie activ la menţinerea sănătăţii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească două condiţii: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului şi să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiţii sportive.

Iniţiatorii precizează că beneficiarii pot refuza participarea la programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie. In acest caz, ar urma sa suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru. Sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală determinate. Intenţia noastră este aceea de a crea iniţial un mecanism de bonificaţii care să fie coroborat, în prima etapă, cu acţiuni susţinute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenţie. Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate şi aplicate măsurile penalizatoare”, se arată în expunerea de motive.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu afirmă că toți românii vor fi întrebați dacă vor să participe sau nu la programele de prevenție. Cei care refuză vor trebui să declare acest lucru în scris.

[jwplayer mediaid=”84531″]

Programele de prevenţie vor fi finanţate din bugetul de stat, a mai precizat deputatul PNL, adăugând că 10% din totalul fondurilor de sănătate dintr-un an pentru acţiunile de prevenţie înseamnă peste 600 de milioane de euro. Acesta spera ca proiectul sa poata fi implementat de la inceputul anului viitor.

[jwplayer mediaid=”84532″]

Proiectul este criticat de asociatiile care reprezinta interesele pacientilor. Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Pacientilor cu Boli Cronice, afirmă că în România nu există programe eficiente de prevenție a bolilor.

[jwplayer mediaid=”84533″]