O inițiativă legislativă PSD, susținută și de PNL, vizează îngrădirea accesului la informații de interes public prin impunerea de taxe discreționare.
De asemenea, autoritățile publice au posibilitatea de a refuza să ofere informații de interes public dacă sunt solicitate ”cu rea credință”.
Inițiativa legislativă a fost înregistrată săptămâna aceasta la Parlament și vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Propunerea de modificare a legii 544/2001 îi aparține deputatei PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu și a fost semnată de alți trei parlamentari social-democrați, dar și de liderul deputaților PNL, Florin Roman.
În urma criticilor din spațiul public, deputatul PNL Florin Roman a solicitat retragerea semnăturii sale de pe inițiativa legislativă și a anunțat că liberalii nu vor vota proiectul.
Potrivit inițiativei, solicitanții de informații de interes public vor fi obligați să plătească toate costurile aferente procesării respectivelor informații: de copiere, de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de căutare și identificare a documentelor în arhivă precum și orice alte operațiuni necesare.
Mai mult, aceste costuri nu sunt aceleași peste tot, ele putând să difere de la o autoritate publică la alta sau de la o primărie la alt. În prezent, solicitantul de informații de interes public, trebuie să achite doar costul serviciilor de copiere a documentelor, dacă este cazul, iar tarifele sunt unice la niveș de țară, stabilite prin hotărâre de guvern.
De asemenea, mai prevede că, ”dacă volumul informațiilor solicitate depășește 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora.”
- Cristian Citre