Studiile de master și doctorat ar putea fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii. Este ceea ce propun trei parlamentari PNL. În prezent, în România, se recunoaște ca stagiu de cotizare doar perioada studiilor universitare la zi.
Trei parlamentari PNL au depus un proiect de lege care prevede că şi studiile postuniversitare, de master şi de doctorat vor fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii, nu doar cele universitare, indiferent de numărul de ani şi de instituţii absolvite, motivându-se că munca intelectuală este tratată “superficial” în România şi “dusă în derizoriu”.
Potrivit legii pensiilor, în acest moment se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, precum studiile la zi în învăţământul universitar.
Proiectul de lege prevede că acestor studii se adaugă şi cele postuniversitare şi cele ale programelor universitare de master şi de doctorat.
“Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii”, se arată în proiect.
Iniţiatorii motivează că în România munca intelectuală nu este recompensată suficient.
“Ideea acestui proiect are la bază şi o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative ca şi vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi şi chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înţeleg surmenajul psihico-intelectual”, se arată în proiect.
Parlamentarii PNL spun că valoarea intelectuală a fost “tratată superficial”, iar prestaţia celor care intră în categoria “gulerelor albe” este “dusă la derizoriu”.
Proiectul a fost iniţiat de senatorul Cătălin Toma şi cosemnat de senatorul Marius Nicoară şi de deputatul Daniel Gheorghe. El a fost depus în Senat.