Confidenţialitate

Proiect legile justiției: șeful statului poate numi sau revoca o singură dată procurorii șefi

A fost depus la Camera Deputaţilor proiectul privind legile Justiţiei, cu modificările făcute în ultima perioadă.

Șeful comisiei speciale de modificare a legilor justiției este Florin Iodache, fost ministru al justitiei și artizan al celebrei ordonanțe 13.

Printre cele mai controversate schimbări privind legile justiției: articolul care nu îi mai permitea șefului statului să facă numirile și revocările in functiile importante la Înalta Curte sau la Parchet.

Acum, Florin Iordache spune că  șeful statului va putea să facă o singură numire sau revocare, și acestea motivate:

“Şi în cazul numirii şi revocării noutatea e că preşedintele e cel care decide, o singură dată şi motivat”, a declarat Florin Iordache, preşedinte al Comisiei speciale pentru legislaţia din domeniul Justiţiei, legat de modificările aduse la pachetul de legi în Justiţie.

Florin Iordache a mai spus și că va fi un prag minimal privind abuzul în serviciu, însă deocamdată acesta nu a fost stabilit. Vor mai fi discutii mâine.

„Mâine vă invit la comisia specială, vom discuta şi sper că vom veni cu o formulă. Acel prag care suscită foarte mare interes a fost solicitat şi în cele două decizii ale CCR, iar dacă va fi un prag modic, eu cred că nu va deranja pe nimeni. Un prag modic mă refer chiar pornind de la propunerea pe care ne-a făcut-o asociaţia magistraţilor, acel prag care vizează 10 salarii, undeva la 19.000 de lei. Un prag minimal nu cred că deranjează pe nimeni. Până în acest moment cred că sunt 14 -15 formule şi mâine dezbaterile vor continua atât la Codul Penal şi Codul de procedură penală în concordonanţă cu deciziile CCR”, a declarat ministrul.

Cât privește trecerea inspecției judiciare în subordinea Ministerului justiției, șeful comisiei speciale, parlamentarul Florin Iordache a precizat că inspecția judiciară va fi autonomă și va răspunde în fața unui consiliu.

 “Ne dorim ca inspecţia judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui Consiliu Naţional de Integritate al judecătorilor şi procurorilor”.

O altă noutate adusă prin amendamente la legile justițiției ar fi înfiinţarea unei direcţii de investigare a magistraţilor care va fi în subordinea Parchetului General.

Întrebat ce amendamente aduce PSD în proiectul privind legile Justiţiei depus la Camera Deputaţilor, Liviu Dragnea a răspuns: „De-abia a fost depus la Comisia specială, am înţeles că membrii Comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun şi încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege”.

„Eu i-am spus domnului Iordache  să ţină totuşi cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. I-am rugat să ţină cont de poziţia mea publică pentru că, aşa cum am spus mereu, nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, a adăugat Dragnea.