Dacă în prezent angajatorii trebuie să calculeze şi să reţină salariaţilor atât contribuţiile sociale (pensii, sănătate, şomaj), cât şi impozitul pe venit (de 16%), din 2018 nu vor mai reţine şi vira la buget decât contribuţiile sociale. Impozitul pe venit rămâne în sarcina angajatului, căruia angajatorul are obligaţia să îi elibereze, până la finele lunii februarie 2019, doar un document din care să rezulte situaţia veniturilor nete realizate în cursul anului precedent.
Nici plătitorii de venituri pentru activităţi independente nu vor mai reţine la sursă impozitul pe venit, această categorie de venituri urmând să fie supusă impozitului global pe gospodărie. Totodată, veniturile obținute din investiţii sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodărie.
Abandonarea reţinerii la sursă va însemna că statul nu va mai încasa lunar, pe tot parcursul anului 2018, impozit pe venit din salarii, drepturi de autor, activităţi independente, investiţii, câştiguri din jocuri de noroc, adică peste 20 miliarde de lei sau circa 10% din veniturile totale ale statului, scrie Profit.ro.
Rămâne să fie reţinut în continuare la sursă, însă, de către notari, impozitul pe veniturile din vânzarea imobilelor.
Noile reglementări ar urma să se aplice din 2018.