Examenul de Bacalaureat va avea o nouă structură, potrivit noilor proiecte de legi ale Educației. Inclusiv elevii de la profilul uman vor da examen la matematică și în loc de probă orală la o singură limbă străină, vor fi probe scrise la două limbi străine.
Unele probe ale examenului de Bacalaureat vor putea fi susținute încă din clasa a XI-a sau în ultimul an de liceu. Este vorba despre proba orală la competențe digitale și câte o probă scrisă la două limbi străine, în loc de o probă orală la o singură limbă străină cum este în prezent, spun surse oficiale pentru Europa FM.
Elevii care la aceste discipline dețin certificate recunoscute de Ministerul Educației vor beneficia de o echivalare.
O altă noutate este aceea că liceenii de la profilul uman vor avea o probă de competențe competențe de bază la matematică, iar cei de la profilul real vor da o probă de competențe din zona socio-umană.
Astfel, în cazul probei de matematică, vor fi evaluate noțiuni elementare, cum ar fi calcularea unei rate la bancă, de exemplu.
În cazul probei de competențe din zona socio-umană, examenul scris va cuprinde noțiuni elementare din istorie, logică, economie.
Indiferent de profil, la examenul de Bacalaureat, toți candidații vor da un examen scris și unul oral la limba și literatura română. Se mențin proba obligatorie a profilului și proba la alegere a profilului.
Dacă noile legi ale educației vor fi aprobate în acest an, noua structură a examenului de Bacalaureat se va aplica începând din 2028.
Actualii rectori vor rămâne la conducerea universităților încă 8 ani, prevede proiectul legii învățământului superior, potrivit unor surse pentru Europa FM.
Documentul elaborat de ministrul Educației Ligia Deca prevede că o persoană va ocupa funcția de rector la aceeași universitate cel mult două mandate de câte 4 ani, indiferent de câte a mai avut până acum.