Comisia parlamentară specială condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache începe mâine modificarea Codurilor penale. Potrivit propunerilor de revizuire, PSD-ALDE dorește înlesnirea eliberării condiționate din închisoare, dezincriminarea parțială a infracțiunii de favorizare a infractorului și dezincriminarea totală a infracțiunii de neglijență în sevriciu. De asemenea, social-democrații și aliații lor vor interzicerea oricăror comunicări publice despre un inculpat înainte ca acesta să fie condamnat.
Potrivit propunerilor de modificare a codurilor penale, un condamnat poate cere eliberarea condiționată după executarea a cel puțin jumătate a pedepsei, față de minimum două treimi cât este în prezent. Asta încazul pedepselor de până în zece ani. În ceea ce privește condamnările mai mari, termenul se reduce de la trei pătrimi la două treimi.
De asemenea, potrivit propunerilor, nu constituie infracțiune de favorizare a infractorului adoptarea de acte normative, pronunțarea soluțiilor de către organele judiciare sau mărturia depusă în cazul unor proceduri judiciare.
Se dorește și redefinirea infracțiunii de mărturie mincinoasă, în sensul dezincriminării refuzului de a face declarații prin care persoana se autoincriminează.
Infracțiunea de trafic de influență este și ea redefinită astfel încât o persoană care pretinde foloase necuvenite în schimbul intervenției pe lângă un funcționar public nu va fi pedepsită dacă doar pretinde foloasele necuvenite și nu mai intervine pe lângă respectivul funcționar.
PSD și ALDE propun și dezincriminarea totală a neglijenței în serviciu, infracțiune pedepsită în prezent cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Cele două partide doresc interzicerea totală a oricărei comunicări publice despre inculpați înainte ca aceștia să fie condamnați. Astfel, nici măcar presa nu va mai putea scrie despre o persoană care este urmărită penal sau judecată în cameră preliminară.
O altă propunere vizează redacterea sentințelor definitive: acestea trebuie semnate de toți judecătorii completului care au luat parte la judecată, în caz contrar cel condamnat putând solicita revizuirea deciziei.
În proiectele de modificare a Codurilor penale nu apare si redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu.