Confidenţialitate

Proiect de lege privind scoaterea CCR din procedura de validare a candidaților la alegerile prezidențiale, depus la Parlament de Cosette Chichirău: Cele mai importante probleme juridice ar putea fi soluționate de ÎCCJ

Curtea Constituțională (CCR) ar putea fi scoasă din procedura de validare a candidaților la alegerile prezidențiale – arată un proiect de lege depus marți, 8 octombrie, în Parlament, de către Cosette Chichirău, deputat al Platformei DREPT. Fără să ia apărarea Dianei Șoșoacă – căreia CCR i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale – Chichirău a spus că invalidarea unui candidat, „fără motive obiective clare”, este un caz care „nu trebuie să se mai repete”.

„Astăzi depunem un proiect legislativ prin care modificăm Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României astfel încât CCR, o instanță ai cărei membri sunt desemnați politic, să fie scoasă din procedura de validare a candidaturilor și să nu poată deveni un jucător politic”, a transmis deputata Platformei DREPT pe pagina sa de Facebook.

Conform proiectului depus de Cosette Chichirău, cele mai importante probleme juridice ar putea fi soluționate de Înalta Curte de Casație și Justiție, „unde activează judecători cu zeci de ani de experienta, iar nu oameni susținuți de partide”, a spus deputata Platformei DREPT.

Astfel, rolul CCR privind alegerile pentru președinția României ar putea fi limitat, mai arată proiectul de lege.

„CCR își va păstra rolul constituțional de a valida rezultatele alegerilor, dar principalele atributii trec la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a spus Cosette Chichirău, citând proiectul de lege depus la Parlament.

Deputata Platformei DREPT a spus că invalidararea unui candidat, „fără motive obiective clare, nu trebuie să se mai repete”.

„Ca să fie clar, Diana Șoșoacă este un personaj toxic al politicii românești, cu zeci de poziționări anti-europene, discriminatorii sau xenofobe. Tocmai de asta colegul nostru, Vlad Gheorghe, lider al partidului DREPT, a formulat ieri o plângere penală la Parchetul General acuzând-o pe Diana Șoșoacă de promovarea de doctrine antisemite și legionare. Justiția intr-un stat de drept este realizată de instanțele judecătorești, nu de instante numite politic, asa cum este CCR”, a adăugat Cosette Chichirău.

Luni, 7 octombrie, CCR a motivat decizia privind interzicerea candidaturii președintei partidului SOS România – Diana Șoșoacă – la alegerile pentru președinția României. Printre motivele invocate au fost că aceasta se remarcă prin: „promovarea unui discurs constant antidemocratic și antisemit” și are o conduită „sistematică, persistentă și îndelungată menită să afecteze fundamentele constituționale ale statului român și ale garanțiilor acesteia, respectiv apartenența României la structurile euroatlantice”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Cristian Tudor Popescu, despre decizia CCR de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale: „Ce se spune acolo, în raport cu legile, este adevărat” / Problema e când se iau aceste decizii și de către cine, mai ales” | AUDIO