Ideea pensiilor speciale pentru aleșii locali revine. După ce o lege adoptată în 2016 a fost declarată în două rânduri neconstituțională, aleși de la toate partidele, cu excepția USR și ALDE, au depus săptămâna trecută o nouă inițiativă în acest sens.
Potrivit propunerii legislative inițiate de 21 de parlamentari de la PSD, PNL, PMP și UDMR, beneficiarii viitoarelor pensii speciale ar urma să fie primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene.
Legea ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2019, iar de pensii speciale nu vor beneficia aleșii locali care au fost condamnați pentru fapte de corupție.
Suma pe care ar urma să o primească un ales local ieșit la pensie este în funcție de salariul minim și de numărul de mandate deținute.
Pensia specială reprezintă 25 la sută din salariul minim pentru un mandat, 50 la sută din salariul minim pentru două mandate și 75 la sută pentru trei mandate.
Astfel, un ales local care are doar un mandat întreg ar urma să primească 475 de lei pe lună, unul cu două mandate – 950 de lei, iar unul cu trei sau mai multe mandate – 1.425 de lei.
Pensia specială se va putea cumula cu orice alt tip de pensie sau venit, singurele condiții pentru a beneficia de ea fiind îndeplinirea vârstei de pensionare și nealegerea pentru un nou mandat de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean.
O lege similară adoptată de Parlament în 2016 a fost declarată în două rânduri neconstituțională.