Confidenţialitate

Proiect de lege în Parlament: Toți angajații din sectorul privat ar putea primi vouchere de vacanță din 2024 | AUDIO

Se apropie alegerile, iar în Parlament a început o adevărată întrecere în inițierea de proiecte legislative care să le ofere oamenilor diverse beneficii. Unul dintre proiecte – inițiat de partidele aflate la guvernare – prevede ca toți angajații din sectorul privat să primească vouchere de vacanță din 2024. Care este nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate și ce spune ministrul Finanțelor, aflăm de la Manuela Nicolescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul prevede ca de la 1 ianuarie 2024, pe lângă instituțiile publice, și angajatorii din mediul privat să le acorde anual salariaților cu contract individual de muncă vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 lei.

Aceste bonuri ar urma să fie suportate de la bugetul de stat și pentru cei 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, efortul bugetar fiind de 6 miliarde lei. Inițiatorii arată că 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii și impozit pe profit.

Adrian Caciu, despre voucherele de vacanță

„Nu cred că pot fi obligatorii pentru un antreprenor, dar vreau să mă lăsați să mă uit pe proiect pentru că, până la urmă, este vorba despre capacitatea antreprenorului de a acorda sau nu o anumită sumă de bani fie ea suportată de la bugetul de stat”, a spus ministrul Finanțelor – Adrian Câciu.

Acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat este în prezent opțională, amintește ministrul Finanțelor: „Și știu, mai ales, că există posibilitatea ca aceste cheltuieli să fie deductibile”.

Liberalii au anunțat acum alte două proiecte: unul prevede majorarea indemnizației maxime lunare pentru creșterea copilului de la 8.500 la 12.000 de lei, iar altul le acordă prioritate la parcare, ghișee și casierii femeilor însărcinate şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fiscul vrea să-i verifice pe vânzătorii online care nu-și plătesc dările. Șeful ANAF: „Am descoperit persoane care au avut încasări de peste 1 milion de lei într-o lună”