Cum încearcă președintele Senatului să-l elimine pe președintele Klaus Iohannis din procedura de numire a șefilor Instanței Supreme, DNA și DIICOT?
Călin Popescu Tăriceanu a inițiat un proiect de lege care prevede cA aceștia să nu mai fie numiți de șeful statului, ci de CSM sau Instanța Supremă.
Șeful Senatului și-a prezentat proiectul marți în Comisia Juridică din Senat, urmând ca dezbaterea și votul final să aibă loc peste o lună.
Proiectul de lege inițiat de Călin Popescu Tăriceanu a fost adoptat tacit de Camera Deputaților în iunie anul trecut.
Președintele Senatului a mers în Comisia Juridică a Camerei pentru a-și prezenta inițiativa și pentru a cere începerea dezbaterilor.
Senatorii jurişti au decis să amâne începerea discuțiilor, motivând că noul Guvern nu a avut timp să fie consultat şi să își exprime un punct de vedere.
Proiectul modifică fundamental modul în care sunt numiți șefii DNA, DIICOT și ai Instanței Supreme. În prezent, aceștia sunt propuși de CSM și numiți de președintele țării.
Călin Popescu Tăriceanu crede că, cităm, ”actul de justiție trebuie scos de sub influența prea mare a factorului politic”.
Astfel, șeful Senatului ar vrea ca șefii Înalte Curți de Casație și Justiție să fie numiți numai în interiorul instituției, iar procurorii șefi de la DNA și DIICOT să fie numiți direct de CSM.
Dacă proiectul va trece și de Senat, for decizional, ministrul Justiției și președintele țării vor fi excluși din procedura de numire.