Ministerul Muncii pregăteşte un proiect de lege cu măsuri de protecţie socială pentru companiile care vor avea de suferit în urma restricţiilor impuse Rusiei. Ministrul Marius Budai nu a vrut sa dea prea multe detalii despre acest proiect. Acesta a spus doar ca a avut o discuţie pe aceasta tema cu ministrul Finanţelor pentru a gasi surse de finanțare și că mai întâi va prezenta propunerea în coaliţia de guvernare.
„Vrem să pregătim o măsură de protecție socială cu o schemă puțin diferită față de ce s-a întâmplat în cadrul pandemiei. Sunt societăți comerciale în România care au și acționariat rusesc. Sunt societăți comerciale în România care utilizează în procesul de producție materie primă din Ucraina. Vor fi probleme pe lanțul de aprovizionare”, a spus Marius Budăi.
Întrebat despre o estimare a numărului de firme care ar putea să fie în situația aceasta, Marius Budăi a spus că: „Nu există aceasta estimare la această dată. Există o paletă de societăți comerciale pe care le-am identificat – nu-mi permit să le dau numele. Eu prefer să fiu proactiv, nu reactiv, astfel încât dacă situația o va impune, noi să fim pregătiți”.
Întrebat în ce perioadă de timp va propune această măsură, Budăi a spus că: „Până la 31 decembrie 2022 anul acesta, cu posibilitate de prelungire în funcție de necesități”.
Pe de altă parte, din zecile de mii de refugiați ucraineni care au intrat pe teritoriul țării noastre de la începutul invaziei rusești, mulți au plecat mai departe, iar 3814 au cerut azil. Potrivit ministrului Muncii, 223 de persoane și-au găsit locuri de muncă la noi în țară: „Exact la zi, 223 de persoane, 48 de persoane prin ANOFM, restul de persoane prin relația directă angajator-angajat, dar cu înregistrarea contractului de muncă la Inspectoratele Teritoriale de muncă”.
Întrebat în ce domenii s-au angajat, Budăi a spus că: „În producție și în servicii”.
Sursa foto: Unsplash / Scott Graham