Majoritatea în satelor din România se confruntă cu o criză de personal medical, astfel încât în mediul rural, unde trăiește aproape jumătate din populația țării, rata mortalității este mai mare decât în mediul urban.
Un proiect de lege inițiat de USR Plus prevede ca serviciile medicale acordate în regim mobil de către medici să fie facilitate și finanțate.
Astfel, medici specialiști, precum și rezidenții ar putea să meargă în sate și să le fie remunerat serviciul medical prestat în cadrul asistenței medicale mobile. Mai mult, studenții la medicină își vor putea efectua stagiile de practică obligatorii în cadrul caravanelor mobile, spune inițiatorul proiectului de lege deputatul Tudor Pop:
” Creem și un cadru de finanțare. Practic, decontăm medicilor de specialitate care ajung în mediul rural, pentru că până acum, legea nu ne lăsa. Prin acest tip de serviciu, noi vrem să oferim tot ce înseamnă spitalizare de zi: analize, screening, consult de specialitate, scrisoare medicală. Casa Națională de Asigurări va trebui să aloce un procent pentru acest tip de intervenție, nu am discutat încă procentul. Important e să avem niște bani prin care să putem deconta acest tip de servicii. Sunt servicii ce țin de prevenție, de educație sanitară, de intervenție timpurie și sunt costuri mult mai mici decât dacă aștepți să îți vină la spital cu o tumoră avansată, cu un infarct care are nevoie de 5 stenturi, cu spitalizare prelungită. ”
Proiectul a fost discutat și cu ministerul Sănătății și este semnat de o parte din membrii Comisie de Sănătate din Camera Deputaților.