Toți nou-născuții vor fi testați în maternități astfel încât părinții să afle din primele zile dacă bebelușii au sau nu probleme de auz. În România, din 200.000 de copii născuţi anual, aproximativ 600 au probleme de auz. În aceste condiții, Ministerul Sănătății a lansat marți programul național de screening auditiv.
Vor fi cumpărate 335 de aparate de testare auditivă, al căror preț este cuprins între 6,5 şi 8,6 milioane de lei. 90% din fonduri vor proveni de la Ministerul Sănătății, urmând ca diferența de 10% să fie achitată de unităţile medicale care vor primi aceste dispozitive.
”De anul viitor, toți copiii născuți în România în spitatele din sistemul de stat vor fi testați auditiv, încă din maternitate. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum. În momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul va ști exact dacă acesta are sau nu probleme de auz” a spus ministrul Vlad Voiculescu.
”Ministerul Sănătății a început deja procedura de licitație pentru achiziția celor 335 de aparate de screening auditiv. Aparatele vor ajunge în toate maternitățile din România, în spitalele cu secții de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă. Am elaborat așadar un protocol unic de testare auditivă a nou-născutului ce va fi adoptat prin ordin de ministru” a mai spus Vlad Voiculescu.
Fiecare copil testat va fi inclus în Registrul Electronic Național de Screening Auditiv, registru care a fost lansat marți și care funcționează deja în cadrul unui program pilot, a mai spus ministrul Sănătății.
”Registrul funcționează în cadrul unui program pilot în care am inclus trei maternități: Polizu, Filantropia și Pantelimon. În cursul anului viitor, conținutul acestui registru va fi extins cu datele noi strânse de la toate centrele din țară. Rezultatul va fi că vom ști în sfârșit câte persoane cu hipoacuzie avem în România” a mai declarat Vlad Voiculescu.
Programul de screening a fost inițiat și urmărit de Oana Geambașu, consilier în Ministerul Sănătății, a cărei fiică a fost diagnosticată cu hipoacuzie.
”Eu am ajuns în Ministerul Sănătății în luna septembrie după ce m-am întors din Statele Unite, după a patra operație pe cord a fiicei mele. Fiica mea s-a născut cu o malformație cardiacă foarte rară și a dobândit hipoacuzia. Nu s-a născut și surdă. A surzit din cauza tratamentelor pe care le-a primit în spital pentru a rămâne în viață”, a spus Oana Geambașu.