După protestele transportatorilor faţă de scumpirea asigurărilor auto, Ministerul Finanţelor propune câteva modificări legislative.
Firmele de asigurări ar urma să fie obligate să le explice şoferilor care îşi fac asigurare RCA cum s-a stabilit preţul.
Companiile de asigurări trebuie să le pună la dispoziție asiguraților, la cerere, calculul pe baza căruia a fost determinată valoarea poliței. În caz contrar, asigurătorii pot fi sancționați.
Pentru ca procedura de despăgubire să se desfășoare mai ușor, în cazul unui accident, asiguratul va putea să se adreseze propriului asigurător RCA pentru obţinerea despăgubirilor, acesta recuperând ulterior contravaloarea daunei achitate de la asigurătorul persoanei vinovate.
O altă solicitare care ar putea fi rezolvată este legată de perioada încheirii poliței.
Astfel, șoferii vor putea încheia poliţele RCA şi pentru o lună, nu pe minimum şase luni, cum este în prezent.
De asemenea, proiectul prevede posibilitatea suspendării contractului RCA la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA, dacă mașina are dreptul de circulație suspendat sau nu este folosită.
O altă măsură prevede ca, pe lângă cererea de despăgubire, să fie precizate clar documentele necesare pentru plata despăgubirii. Dacă despăgubirea nu este plătită în termen, se percep penalități pentru fiecare zi de întârziere.
După ce va fi adoptată de Parlament, legea trebuie promulgată de şeful statului, care are dreptul constituţional de a retrimite, o singură dată, înapoi în Parlament o lege adoptată de către legislativ. În plus, implementarea tuturor măsurilor discutate ar putea dura câteva luni.
Transportatorii amenință cu un nou protest mai amplu, miercuri, pe 15 septembrie în Piaţa Victoriei, la care vor particip circa 5.000 de autovehicule. Autoritatea de Supraveghere Financiară nu poate interveni în stabilirea prețurilor, invocând legislaţia europeană.