Confidenţialitate

Programul RABLA devine funcțional din luna mai

Românii care au mașini vechi și vor să-și achiziționeze unele noi pot face acest lucru începând de luna viitoare – când programul RABLA va deveni funcțional.

Anul acesta, va exista și o componentă specială – ce are scopul de a încuraja cumpărarea de mașini electrice și hibrid.

Bugetul alocat în acest an de stat este însă mai mic și nu se știe deocamdată dacă prima de casare va rămâne 6.500 de lei.

 

Programul RABLA a fost început în anul 2005: atunci, prima de casare era de 3 mii de lei, iar din 2013 aceasta a crescut la 6.500 de lei.

Ministrul Mediului declara recent că, pentru anul acesta, ghidurile de finantare pentru program ar putea să fie gata pana la sfarsitul lunii aprilie, iar persoanele fizice vor putea accesa programul incepand cu luna mai.

Bugetul pentru 2016 este de 145 milioane lei, astfel ca numarul de masini ce vor putea fi achizitionate va fi cu cateva mii mai mic decât anul trecut.

Ministerul vine și cu o componentă specială – denumită Rabla Plus care se refera la incurajarea achizitiei de masini electrice si hibrid.  E nevoie însă ca și numărul rețelelor de încărcare a mașinilor electrice să crească.

Anul trecut, oficialii anunțau subventii de aproximativ 4.500 euro pentru persoanele care vor să-și cumpere masini electrice, însă nu a fost elaborat un ghid de finantare si aceste subventii nu au fost acordate.

Anul acesta, Guvernul vrea să integreze programul ‘Prima maşină‘ în cel de înnoire a parcului auto naţional. Astfel,  cine vrea să își cumpere o mașină nouă, dar nu are bani de avans,  poate folosi și tichetele obținute prin programul Rabla.