De la 1 octombrie începe programul pilot de monitorizare a agresorilor cu brățări electronice. Guvernul a aprobat azi aspectele tehnice și organizatorice astfel încât Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică să devină operațional. Programul pilot va dura până cel târziu la finalul anului 2025.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru: Valoarea totală a acestui program este de 240 de milioane de lei
„Într-o primă etapă vor fi achiziționate 964 de kituri de monitorizare în valoare de 14,3 milioane de lei, urmând ca, treptat, până în 2025, să ajungem la 15.000 de dispozitive de monitorizare în valoare totală de 240 de milioane de lei. Aceasta este valoarea totală a acestui program”, a explicat Dan Cărbunaru.
Cele aproape o mie de brățări electronice vor fi montate agresorilor doar în București și în trei județe
Monitorizarea prin brățările electronice poate fi folosită pentru mai multe tipuri de infractori. De exemplu, pentru persoanele arestate la domiciliu, pentru cele aflate sub control judiciar și pentru agresorii cu ordine de restricție.
Implementarea acestui Sistem Informatic de Monitorizare Electronică presupune însă angajarea a încă 500 de ofițeri de poliție și 5.600 de agenți de poliție
Dan Cărbunaru a spus că este vorba de suplimentare de posturi, care nu înseamnă neapărat angajarea acestora: „Suplimentarea numărului maxim de posturi – și asta nu înseamnă neapărat angajare – astfel încât să poată fi asigurat personalul specializat, selecționat și pregătit să execute astfel de atribuții care înseamnă supraveghere, intervenție în situaia generării unei alerte în cadrul acestui sistem. Practic, componenta tehnică – cea care este în proces de achiziție – asigură suportul pentru a semnala eventualele încălcări ale restricțiilor formulate la adresa persoanelor care poartă acest dispozitiv, urmând ca agenți specializați să gestioneze aceste semnale”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin