Guvernul a aprobat vineri normele metodologice de aplicare a ordonantei 72/2016 care introduce programul “Masă caldă pentru elevi” – programul pilot prin care preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ vor primi o masă caldă. Rolul mesei calde este de a stimula prezența la clasă și de a reduce abandonul școlar în rândul elevilor afectați de sărăcie.
În loc de un corn și un pahar cu lapte, copiii vor primi fie mâncare caldă, gătită, fie un pachețel cu hrană, în valoare de 7 lei. Banii vin de la bugetul național, însă autoritățile locale au libertatea de a majora suma.
Programul a fost adoptat prin ordonață de urgență anul trecut, în luna octombrie, iar banii necesari, 1,4 milioane de lei, au fost deja alocați. În zadar, însă. Cabinetul Cioloș a dat doar ordonanța, nu și normele de aplicare. În lipsa acestor norme, masa caldă a înghețat.
Există însă și unități de învățământ care nu au așteptat decizii de la centru pentru a face ceva în favoarea elevilor. Colegiul Cantemir Vodă este un astfel de exemplu. Aici, contra cost deocamdată, sute de elevi pot lua prânzul zilnic.
Care este situația în școlile din țară incluse în proiect?
La Piteşti, 800 de elevi ai Liceului “Dacia” aşteaptă ca programul să fie pus în aplicare. Unitatea de învăţământ îndeplineşte toate condiţiile pentru a derula acest proiect. Are cantină de peste 150 de locuri, complet renovată, cu avize de funcţionare valabile. În absența metodologiei, proiectul nu a fost pus în practică.
În județul Mureș, o singură școală a fost inclusă în programul pilot de asigurare a unei mese calde pentru elevi, însă nici aceasta nu a trecut la fapte. Este vorba despre Liceului Tehnologic din localitatea Band unde învață 800 de elevi.
În județul Vrancea, primăria comunei Paltin a luat-o înaintea Guvernului. Elevii școlii generale primesc la prînz o masă caldă, pe cheluiala Primăriei. 70 de școlari din satele Ghebari, Prahuda, Țepa și Vîlcani parcurg zilnic cite 8-10 km pentru a merge la școala din centrul comunei Paltin.
Care sunt șansele ca programul “Masă caldă pentru elevi” să devină rapid realitate și chiar să se extindă? Anca Grădinaru l-a intervievat pe secretarul de stat pentru Învățământ preuniversitar, Liviu Pop.