Dacă te gândești să începi o afacere sau poate conduci deja o afacere de succes și dorești să o extinzi către piețe noi sau să culegi ide noi, atunci poți participa la programul de schimb Erasmus pentru tinerii antreprenori.
Este un program finanțat de Uniunea Europeană și care îți oferă posibilitatea să stai pe lângă un antreprenor cu vechime din altă țară membră a UE pentru a câștiga experiență. Prin acest program beneficiezi de un sprijin financiar pentru acoperirea unei părți din costurile zilnice și din cheltuielile de deplasare pe toată perioada.
O oportunitate bună pentru cei care vor să se documenteze. În faza de startup, o companie caută soluții. Încă trebuie sau mai pot fi făcute anumite reglaje sau automatizări prin care afacerea ta poate să devină profitabilă sau mai profitabilă. Identificarea unei persoane cu experiență, care are același gen de afacere sau o afacere care te poate ajuta să crești, cum ar putea fi o agenție de marketing, este exact ce îți trebuie.
Înscrierea la programul Erasmus se poate face online aici.
Ca cetățean al UE, ai dreptul să deschizi o firmă în orice țară din Uniune sau să înființezi într-un alt stat membru o filială a unei întreprinderi care are deja sediul în Uniune. Înființarea unei firme online este cea mai rapidă cale și îți permite să o faci fără să trebuiască să vii în țară. Astfel, dacă te vei decide să-ți deschizi o companie pe parcursul derulării programului, când tu ești într-o altă țară UE, o poți face de acolo.
Pentru a putea participa la acest program trebuie să ai peste 18 ani și să fi fost rezident al unei țări UE sau a unei țări participante la acordul COSME, să ai un CV, să prezinți o scrisoare de motivație sau să ai o firmă înființată.
Pe de altă parte, dacă ai o afacere și experiență, ai putea fi eligibil pentru a găzdui un antreprenor. Colaborarea cu un tânăr antreprenor poate fi o sursă de idei inovatoare.
De pe site-ul erasmus-entrepreneurs.eu rezultă că au beneficiat de schimburi antreprenoriale 10.806 antreprenori, 20.024 de tineri antreprenori și-au depus candidatura, precum și 12.261 de antreprenori gazdă.
Ce este Erasmus? Erasmus este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport, iar bugetul său este estimat la 26,2 miliarde euro, sumă care este aproape dublul finanțării de care a beneficiat programul anterior care s-a derulat în 2014-2020.
Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziune socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața socială, după cum rezultă de pe site-ul amintit mai sus.
Ce trebuie să faci în concret:
- trebuie să îți pregătești actele necesare pentru depunerea candidaturii (le-am menționat mai sus);
- să îți depui online candidatura cu ajutorul formularului online unde va trebui să încarci actele amintite;
- identifică și construiește o relație cu un antreprenor experimentat din altă țară;
- închei un acord cu antreprenorul care te va instrui;
- semnezi un angajament pentru calitate, acesta fiind un document existent pe site și care se va semna de către toți partenerii implicați în relația de lucru;
- începerea stagiului în străinătate a cărei durată poate fi cuprinsă între 6 luni și 1 an, cu posibilitatea de a împărți stagiul în perioade săptămânale;
- vei primi asistența financiară în mai multe tranșe, în conformitate cu acordul semnat.
Trebuie să știi că marea majoritate a tinerilor antreprenori care au participat au dobândit cunoștințe despre piețele noi pe durata schimbului și și-au creat contacte internaționale dezvoltând rețele de afaceri, iar unii și-au extins activitatea și în alte țări.