Confidenţialitate

Programa pentru liceu va fi discutată în 4 mari centre universitare. Daniel David: În final ne interesează să avem niște planuri-cadru care să ne permită să generăm absolvenți de liceu, care să fie și buni specialiști, dar și buni cetățeni | AUDIO

Ce vor învăța elevii la liceu? Un subiect mult așteptat. Până la sfârșitul lunii ianuarie vor fi lansate planurile-cadru – cele care cuprind materia pe care o vor avea de studiat elevii în următorii ani. Pentru aceste planuri-cadru, ministrul Educației, Daniel David, spune că va consulta experți din țară și că va aștepta și reacții la nivel european. În premieră, programa propusă pentru liceu va fi dezbătută în patru centre universitare: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Ministrul Educației, Daniel David: Vreau ca la sfârșitul lunii ianuarie să pun în dezbatere publică planurile-cadru pentru liceu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu sper ca la sfârșitul lunii, de fapt nu sper, mi-am propus – dacă nu o fac înseamnă că s-a întâmplat ceva și va trebui să justific în fața voastră acest lucru – dar vreau ca la sfârșitul lunii ianuarie să pun în dezbatere publică planurile-cadru pentru liceu. Și văd această dezbatere în formule ușor diferite – sigur, o să le afișăm pe site-ul ministerului, primim feedback-uri pe email de la asociații profesionale, de la cine dorește să se exprime –  dar în același timp voi planifica patru întâlniri în marile centre academice: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara”, a spus ministrul Daniel David.

Ce ar trebui să schimbe în rândul elevilor de liceu noile programe?

Ministrul Daniel David a explicat procedura și ce așteptări are după aplicarea noilor planuri-cadru

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Perspectiva mea este să începem cu grupul de experți. La minister am deja propunerile vechii echipe pentru planurile-cadru pe care în aceste zile le filtrez, cer feedback internațional și european pentru acele planuri. Dacă sunt idei bune sunt dispus să le regândim. În final, asta ne interesează: să avem niște planuri-cadru pentru liceu, care o să ne permită după aceea prin programă, manuale, trainingurile profesorilor, să putem să generăm absolvenți de liceu, care să fie și buni specialiști, sigur, pe nivelurile pe care le au ei, și oameni pregătiți să meargă la universitate dacă doresc, dar și buni cetățeni. Pentru mine, un bun cetățean înseamnă un bun protector al democrației”, a spus ministrul Educației.

Disciplina „Istoria comunismului din România” va fi o materie obligatorie la liceu

Între timp, o modificare despre care se știe în privința materiilor de liceu. Planurile-cadru au fost modificate și a fost introdusă oficial noua materie „Istoria comunismului în România” care va fi studiată în ultimul an de liceu.

Eliminarea opozanților, Lagărele de Muncă din jurul Canalului Dunăre – Marea Neagră sau  „Temnițele morții”, unde au murit sute de mii de români: despre asta ar putea învăța elevii de clasa a XII-a și la seral elevii din România, începând cu anul școlar viitor.

Disciplina „Istoria comunismului din România” va fi o materie obligatorie, care a fost introdusă oficial în planurile-cadru pentru liceu.

Fostul ministru al Educației a anunțat că elevii din anii terminali de liceu vor învăța despre Radio Europa Liberă, decretul 770 privind interzicerea avortului din 1966 sau Tratatul de la Varșovia –dar, fără să publice programa școlară completă.

Materia a fost introdusă la sfârșitul anului trecut de Ligia Deca, după ce un număr mare de alegători au votat un candidat cu discurs neolegionar, pro-Putin și antisemit.

Autori: Iorgu Ianuși și Ștefan Ciucă

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Educației vrea bonusuri și salarii mai mari pentru cadrele didactice: „Salariile comunică omului cât preț pui pe el în societate” | AUDIO