Confidenţialitate

Profilul protestatarilor din Piața Victoriei, realizat de Centrul de Studii in Idei Politice

Centrul de Studii in Idei Politice a încercat să facă un profil psiho-social al manifestantilor, și să afle ce cred protestatarii despre coruptia politica si cauzele acesteia in Romania.

66 la sută dintre protestari sunt bărbați cu vârste între 28- 33 de ani. Cât despre femei, cele mai multe care au ieșit în stradă fac parte din aceeași categorie de vârstă, și la o mică distanță, în proporție de 10 procente, au intre 40- 45 de ani.

Peste 35 la sută dintre manifestanți au terminat facultatea, peste 2 la sută au terminat gimnaziul, și 10 la sută, liceul, majoritatea bărbați. 

La întrebarea: dacă ați votat la ultimele alegeri, 83 la sută dintre respondenți au spus că DA.

Din cei prezenti la protestul de duminica trecuta, pe 5 februarie, 7% au spus că au fost la protestele ce il sustineau pe Raed Arafat in 2012, 16% au participat la protestele Rosia Montana din 2013, iar 37% au spus că au fost la protestele din urma incendiului de la clubul Colectiv în 2015.

Protestatarii au spus că se informează în egală măsură de la televizor, (19%) și de pe rețelele de socializare, din presa online (18%), sau din conversații personale (16%).

Pe total, aproximativ 30% din cei prezenți la manifestație consideră că protestele sunt foarte eficiente și continuă să aibă încredere. Cât despre ideologie: 68%dintre cei intervievați s-au declarat de dreapta, in vreme ce numai 32% s-au declarat de stanga.

91 la sută cred că politicienii mai degrabă deservesc scopuri personale in detrimentrul binelui public și consideră că principalele cauze ale corupției sunt interesele economice și nepotismul.

În fine, protestarii care au răspuns studiului, cred că PSD este un partid corupt intr-o mare măsură. Urmează apoi ALDE, PMP, UDMR, PNL și USR.

Studiul complet poate fi găsit la adresa http://cesip.ro/cercetare-proteste-05-02-2017/

Au răspuns studiului doar 174 de persoane care au participat la protestul de duminica trecută.