Producătorii locali artizanali din România s-au confruntat de-a lungul anilor cu diverse provocări. Vorbim de producători mici, care nu au producție industrială și care au găsit singuri soliții pentru a trece prin crize financiare, riscuri de neplată din partea clienților, procese de digitalizare, menținerea unei oferte competitive și, probabil cea mai importantă provocare deschiderea către o piață care să le ofere mai mult decât existența.
„Raftul bunătăților locale”, cel mai nou proiect lansat de Profi, își propune să ajute producătorii locali artizanali să depășească provocările pe care aceștia le întâmpină și le oferă spațiu comercial în cadrul a 3 dintre magazinele rețelei. Proiectul a fost lansat la Cluj, unde se pregătește deschiderea în cel de al 4-lea magazin și le oferă spre vânzare clujenilor alimente tradiționale produse local, ce păstrează gustul și textura specifică zonei.
”Încurajăm producătorii artizanali locali să producă și să vândă în condiții de siguranță alimentară bunătățile lor tradiționale pentru a le oferi clienților noștri gusturile cu care s-au obișnuit încă din copilărie. În trei dintre magazinele noastre din cartierele clujene Mărăști, Zorilor și Grigorescu și-au făcut apariția produse alimentare artizanale din zonă și intenționăm ca, pe măsură ce identificăm producători locali apreciați și serioși, să extindem treptat sistemul și către alte mari orașe”, – Gaetan Pacton, directorul general Profi.
Pentru începutul acestui proiect au fost aleși 40 de producători locali din zona Clujului, care au trecut printr-un proces minuțios de selecție. Acești producători locali artizanali nu au producție industrială, în schimb respectă toate normele în vigoare privind activitatea și au certificat de producător.
Produsele care pot fi găsite în zonele dedicate producătorilor locali, vor fi expuse în cele 4 magazine în două vitrine, una pentru produsele cu proaspete (lactate sau mezeluri) și una pentru produse care pot fi păstrate mai mult timp (gemuri, dulcețuri, siropuri sau zacuscă). Sunt expuse produse de la producători din apropierea Clujului, mai exact din Munții Apusei, până la produse meșteșugite de artizani din zona Sibiului.
„Noutatea pe care o lansăm, Raftul Bunătăților Locale, este o inițiativă prin care sprijinim producătorii alimentari artizanali, căci aceștia sunt din ce în ce mai puțini și, ca să nu dispară, este nevoie urgentă să fie ajutați să vândă, să poată să trăiască. Această acțiune nu are o miză economică pentru noi, este una de responsabilitate socială, menită să îi ajute să treacă peste actualele momente dificile”, – Călin Costinaș, director general adjunct Profi.