Guvernul a lansat, astăzi, primul videoclip prin care încearcă să îi convingă pe părinți să își vaccineze copiii împotriva coronavirusului.
În imagini apare o mama care își pune copilul într-o bulă ca să îl protejeze, în timp ce acesta merge la școală. La final, cei doi se îmbrățișează, după ce își arată plasturii după vaccinare.
E de apreciat efortul pe care îl fac autoritățile, dar clipul nu precizează ce copii se pot vaccina, a spus, la Europa FM, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj:
”În clasă apare o altă fetiță, fără mască, deși ceilalți, aparent, poartă mască, deci transmite semnalul că masca cîteodată se poartă, câteodată nu.Clipul nu precizează exact intervalul de vârstă pentru care se pot vaccina copiii, respectiv 12-18 ani și cu care tip de vaccin. E mai degrabă un mesaj generic și o abordare sentimentală. E de apreciat faptul că Guvernul încearcă să facă un efort ca mesaj pentru părinții copiilor care se pot vaccina dar cred că ar trebui validat și cu un focus-group de părinți care să dea un feedback pe clipul respectiv înainte să fie difuzat.”
Ce ar mai putea fi făcut pentru a încuraja campania de vaccinare? Campanii de informare pe grupuri extrem de restrânse și o linie telefonică la care oamenii pot afla răspunsuri la întrebările care îi frământă, spune profesorul Răzvan Cherecheș:
”În alte țări europene există, de exemplu, hot-lines unde persoanele sceptice pot să sune și discută cu medici informați și educați și care le răspund întrebărilor sau nelămuririlor. Ar fi trebuit făcute lucrurile acestea toată vara, o campanie de informare extrem de specifică și care să fie adresată pe diverse grupuri țintă extrem de înguste. Frica unui părinte e de un anumit fel, frica cuiva pentru consecințele legate de infertilitate, care este un zvon care circulă, frica unui bătrân din mediul rural e de alt fel, frica de injecție, frica de ace e altfel. Nu trebuie făcută o singură campanie cu un mesaj general – Vaccinul conține fericire – ci multiple mesaje și multiple clipuri”.
Pentru ca valul 4 să poată fi încetinit, Răzvan Cherecheș spune că e nevoie ca într-o perioadă scurtă de timp să se ajungă de la 30 la sută populație vaccinată anti-COVID la 50 la sută.