Marian Popescu – expert în etică academică, fondatorul Centrului pentru Integritate Academică al Universității din București și coordonatorul Comisiei de Etică de la Universitatea București, care a demonstrat plagiatul lui Victor Ponta – a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM. Marian Popescu spune că plagiatul nu se referă la dimensiunea materialului plagiat, ci la faptă în sine. Altfel spus, „Plagiatul nu e un fragment sau nu e un întreg. El este, ca fapt”. Mai mult, Marian Popescu atrage atenția că Universitatea Babeș-Bolyai – UBB – nu a verificat lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode în întregime, deși legea nu interzice analiza completă chiar și în contextul unor fragmente extrase din întreaga lucrare și sesizate.
„Cine este atent la nuanțe și încearcă să vadă de ce decizia Comisiei de Etică a UBB a fost redactată într-un astfel de limbaj care a provocat o mare insatisfacție în opinia publică, decizia aceasta nu numai că i-a permis domnului Bode – într-un mod absolut nemeritat, după părerea mea și nu numai a mea – să bagatelizeze ceea cu mare greutate a admis că există în teza domniei sale și anume, citez: <<fragmente plagiate>>”, spune Marian Popescu.
Marian Popescu: „Plagiatul nu contează ca procent, ci contează ca faptă”
„Plagiatul nu e un fragment sau nu e un întreg. El este, ca fapt. Și în momentul în care decizia aceasta i-a permis domnului Bode să spună că 2,95% și teza e în regulă, lcururile sunt, după mine, și nu numai după mine și după alți câțiva care ne-am pronunțat public și aici trebuie să o menționez neapărat pe colega mea Emilia Șercan – am observat o strategie de escamotare a esențialului și de repliere, fiind vorba de un ministru (n.r. al Afacerilor Interne), fiind vorba de un coordonator de doctorat care este rectorul Academiei SRI. Eu nu vreau să trag concluzii aiurea din punctul acesta de vedere, vreau numai să remarc câteva lucruri simple:
Plagiatul nu contează ca procent, ci contează ca faptă. Toate cărțile și toate studiile importante pe cultura etică și de integritate din învățământul superior spun exact acest lucru: nu contează că ai știut să citezi într-un loc și în altele nu.
Opinia publică este nemulțumită, iar faptul că Comisia de Etică a UBB a înaintat totuși documentația și propriul verdict la CNADTCU – e un lucru bun”, explică Marian Popescu.
UBB nu a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode în întregime
Odată ajunsă pe masa CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare), lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode va fi verificată integral. Marian Popescu spune că UBB nu a verificat teza de doctorat a lui Lucian Bode în întregime invocând legea care spune că se supune unei analize doar ceea ce anume face obiectul unei sesizari, însă expertul în etică academică atrage atenția că legea nu interzice să analizezi întregul.
„UBB nu a făcut lucrul acesta. S-a limitat la ceea ce exista în sesizarea primită privind paginile sau fragmentele plagiate. În mod normal, chiar dacă în sesizare se fac referințe cu dovezi la pagina 13, 28, 30, cine știe ce înseamnă să analizezi din punct de vedere al plagiatului o lucrare, știe că trebuie să faci analiza integrală. De ce? Pentru că pot exista greșeli făcute din neatenție”, spune Marian Popescu.
„Legea spune că analizezi plagiatul din punct de vedere a ceea ce este sesizat acolo. Dar întrebarea mea e simplă: legea nu-ți interzice să analizezi întregul. Pentru că în momentul în care analizezi întregul lucrurile apar în cu totul altă lumină”, adaugă Marian Popescu.
Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:
Sursa foto: Europa FM