Confidenţialitate

Profesorul Cristian Păun: Taxele nu ar trebui să crească în următorii ani | VIDEO

Profesorul de economie Cristian Păun a fost invitatul lui Tudor Mușat, în “Piața Victoriei”, pentru a discuta despre sporurile pentru bugetari și care dintre ele nu se justifică deloc.

Înainte de a vorbi despre tăierea sporurilor și a altor avantaje pentru bugetari, profesorul Cristian Păun spune că trebuie reamintit faptul că, în trecut, guvernanții au majorat cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar fără vreun criteriu anume:

„Aceste cheltuieli în sectorul bugetar s-au făcut fără nicio analiză sau fără niciun criteriu de performanță. Ele s-au făcut la toată lumea, în general, nu s-a ținut cont de ce face fiecare, de diferențele de productivitate. (…) Salariile mari au rămas mari, cele mai mici s-a încercat cât mai mult să fie mărite, adică noi am mers pe o mărire a tuturor salariilor, iar pe cele mari le-am menținut mari fără a vedea ce face omul acela. Sunt niște indicatori care pot fi puși în aceste grile de evaluare.”

Acest lucru a dus însă la o diferență între sectorul public și cel privat, spune profesorul de economie, la Piața Victoriei:

„Singurul efect pe care noi l-am avut a fost această adâncire semnificativă a raportului dintre salariul mediu în sectorul privat versus salariul mediu în sectorul public. Dacă ne uităm la toate aceste salarii din sectorul public, vom vedea discrepanțe.”

Cât despre tăierea sporurilor, Cristian Păun spune că unele ar trebui menținute, în timp ce altele trebuie urgent revizuite:

„Mai sunt câteva sporuri care, din punctul meu de vedere sunt justificate și aici mă refer la acele sporuri de a merge în mediul rural. (…) Dar sunt alte domenii unde sporurile există, de la sporul de antenă, de stres, care ar trebui clar revizuite și tratate cu seriozitate.”

Mai mult, este nevoie de ajustări și în ceea ce privește numărul angajaților la stat, spune profesorul în economie:

„Nu poți să angajezi tot timpul pe bandă rulantă în primării care nu aplică niciodată pe proiecte europene sau nu au proiecte de investiții. E absurd aă angajezi o grămadă de oameni la o companie de drumuri și autostrăzi și ei să nu mai aibă buget să facă autostrăzi. Trebuie să ne ajustăm aparatul administrativ.”

Această ajustare va trebui să fie făcută în paralel cu digitalizarea, este de părere profesorul Cristian Păun, întrucât, altfel, oamenii ar avea de suferit:

„Toată această reajustare a sectorului administrativ trebuie făcută la pachet cu digitalizarea sectorului administrativ. Dacă dăm afară oamenii de la ghișeu și nu le dăm posibilitatea oamenilor să-și plătească online, ușor, taxele locale sau alte dări, atunci faptul că tu dai afară oameni este echivalentul unui stres în plus pentru cetățeni.”

Îm plus, profesorul de economie spune că autoritățile nu ar trebui să crească taxele în perioada următoare, întrucât acest lucru ar duce la o întârziere a recuperării economice a țării:

„Sectorului privat îi trebuie o certitudine că nu va crește nicio formă de taxare, directă sau indirectă. A crește taxele în perioada asta de criză este o măsură prociclică,  ne întârzie și mai tare recuperarea. Asta nu trebuie să facem cel puțin un an, doi, trei, de acum înainte.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: