Confidenţialitate

Cristian Păun, profesor de economie: „Pensiile speciale nu deranjează prin procentul lor în PIB ci prin nedreptatea din spatele lor” | VIDEO

Profesorul de economie Cristian Păun a explicat, la Piața Victoriei, de unde pornește nemulțumirea cetățenilor față de anumite categorii de meserii răsplătite la final cu pensii speciale.

În ciuda discuțiilor referitoare la cât din PIB-ul României merge către pensiile speciale, adevărata problemă constă în natura acestor pensii, explică profesorul de economie Cristian Păun, la Europa FM:

„A discuta un procent din PIB al acestor pensii care a fost atins e puțin ciudată ca situație, nu s-a pus niciodată problema din PIB a acestor pensii speciale, s-a pus problema naturii acestor pensii speciale (…). Nu rezolvi prin pensii speciale aceste limitări ale meseriei pe care voluntar ți-ai ales-o. E o nedreptate în spatele acestei pensii speciale, e un statut special, un privilegiu pe care, dacă îl contuinuăm, vom alimenta această cutie a Pandorei.”

De ce sunt aceste pensii atât de controversate? Explicațiile profesorului Cristian Păun:

„Pensia acestor categorii profesionale e diferită de pensia tuturor, a restului muritorilor de rând (…) pentru că cele mai multe dintre ele, dacă nu toate, nu au contributivitate totală sau au contributivitate parțială. Din pensia magistraților doar 20% vine din contributivitate. Al doilea element este legat de vârsta de pensionare, în armată vârsta de pensionare e 60 de ani, de ce nu e 65 ca la toți? Diferă modul în care se calculează aceste pensii, noi toți avem un punct de pensie (…), în armată, în poliție, servicii secrete și magistratură formula nu are nicio treabă cu punctul de pensie.”

Mai sunt și alte elemente care fac aceste pensii să fie neobișnuite față de sistemul obișnuit, a mai spus profesorul de economie la Piața Victoriei:

„Vorbim o dată de lipsa contributivității, vorbim de vârsta de pensionare, vorbim de pensionarea anticipată, de modul de calcul al pensiei, de modul de indexare al pensiei (…). În momentul de față, toate pensiile ocupaționale, ale militarilor, ale magistraților, bifează cel puțin 4 sau din 5 aceste lucruri în sensul că nu le au și atunci apare imediat discuția: de ce să existe niște muritori de rând și deasupra lor niște favorizați ai sorții? Pensiile speciale nu deranjează prin procentul lor în PIB ci prin nedreptatea din spatele lor.”

Evident că restul cetățenilor sunt afectați de pensiile speciale, alimentate din PIB, după cum a explicat profesorul Cristian Păun:

„Sigur că este un efort pe PIB mai ales că astăzi funcționăm pe deficit și datorie, ca sumă mult umflată (…), acest deficit se duce apoi către datorie pentru care astăzi se plătesc niște dobânzi fenomenale (…). Până a fi presante pe partea de procent din PIB ele sunt nedrepte.”

Urmărește în continuare emisiunea Piața Victoriei:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale e deja atins, fără alte reforme, spune ministrul Finanțelor | AUDIO